A mund të përdoret gjuha e trupit si provë (Fito në gjykatë)

A mund të përdoret gjuha e trupit si provë (Fito në gjykatë)
Elmer Harper

Përdorimi i gjuhës së trupit si provë ka qenë një temë debati prej vitesh. Por me avancimin e teknologjisë, tani është e mundur të maten reagimet dhe emocionet e njerëzve përmes gjuhës së trupit të tyre.

Gjuha e trupit është një formë e komunikimit joverbal që mund të përdoret si provë në gjykatë. Përdorimi më i zakonshëm i gjuhës së trupit në sallën e gjyqit është të përcaktohet nëse një person thotë të vërtetën apo gënjen.

Gjuha e trupit mund të përdoret gjithashtu për të ndihmuar në identifikimin e një individi. Ky identifikim mund të bëhet ose duke e krahasuar gjuhën e trupit të një personi me sjelljen e tij ose me gjuhën e trupit të një individi tjetër.

Gjuha e trupit mund të japë informacion të vlefshëm në shumë situata ligjore. Për shembull, gjuha e trupit të viktimës në një intervistë në polici mund t'u japë hetuesve detaje të rëndësishme rreth krimit. Përveç kësaj, gjuha e trupit përdoret shpesh si provë në gjyqet e sallës së gjyqit.

Për shembull, gjuha e trupit të një të pandehuri gjatë dëshmisë mund të ndihmojë jurinë të përcaktojë nëse ai ose ajo po thotë apo jo të vërtetën. Shkurtimisht, gjuha e trupit mund të jetë një formë e fuqishme provash si në proceset penale ashtu edhe në ato civile.

Së pari, duhet të kuptojmë se çfarë është gjuha e trupit dhe si ta lexojmë atë.

Çfarë është gjuha e trupit?

Gjuha e trupit është një formë e komunikimit joverbal në të cilin sjelljet fizike, si gjestet, qëndrimi dhe fytyrashprehjet, përdoren për të përcjellë mesazhe. Këto mesazhe mund të jenë pozitive, negative ose neutrale dhe mund të përcillen me vetëdije ose pa vetëdije. Hapi tjetër për të kuptuar gjuhën e trupit është konteksti në të cilin e gjeni personin.

Çfarë është konteksti në termat e gjuhës së trupit?

Të kuptuarit e mjedisit nga një këndvështrim kontekstual është i rëndësishëm sepse do të ketë presione të caktuara shoqërore që lidhen me mjedisin që do të na japin të dhëna se çfarë është ai person në nivele të larta, të cilat janë duke menduar në nivele të larta. Ata mund të pengohen nga fjalët e tyre, të kenë gojë të thatë, të lëvizin nga njëra anë në tjetrën dhe të duken të shqetësuar. E gjithë kjo duhet të merret parasysh kur lexohet gjuha e trupit.

Si të lexojmë gjuhën e trupit në gjykatë.

Si vishemi dhe si ecim ka kuptim; ne mund ta përdorim atë për të interpretuar atë që është në mendjen e personit. Gjëja e parë që duhet të bëni është të merrni një bazë të atij personi në gjendjen e tij aktuale. Për të marrë një bazë, shikoni këtë artikull. Pasi të kuptoni bazën e tyre, atëherë mund të vazhdoni dhe të bëni një vlerësim se si po sillen duke vëzhguar gjuhën e trupit të tyre.

Gjëja e parë që duhet të shikoni janë flokët: A duken të rregulluar dhe të shëndetshëm?

Shiko gjithashtu: 100 fjalë dashurie që fillojnë me "A"

Balli është vendi i dytë për t'u dukur ky është një tregues i shkëlqyer se si një person e mban veten çdo ditëdhe linjat në fytyrë tregojnë histori për ndjenjat që përdorim më shumë.

Vendi tjetër për t'u parë janë sytë, a janë të kuq a kanë çanta poshtë syve, a duken të lodhur sikur nuk kanë fjetur mjaftueshëm. Qëndrimi me një vështrim në nivelin e syve në hapësirën midis syve të quajtur glabella është një nga vendet e para që marrim informacion.

Vendi tjetër për t'u kujdesur është shkalla e ndezjes. Kur një personi i bëhet një pyetje stresuese, a rritet shkalla e ndezjes së syve? Shpejtësia e lartë e ndezjes është një tregues i stresit.

Zhurma është gjithashtu e rëndësishme nëse dikujt nuk i pëlqen diçka, ai do të ngrejë zhurmën e tij sikur të jetë një erë e keqe.

Mënyra se si është vendosur buza e një personi mund të tregojë se si ndihet vërtet. Një individ që frenon një mendim ose informacion mund të shtypë buzët së bashku. Ky pozicion tregon se diçka është duke u fshehur ose personi ka mbajtur një opinion/informacion në të kaluarën.

Ka shumë më tepër jofolje kur bëhet fjalë për aksesin. Duhet të mendojmë se çfarë po transmeton ky person në atë moment. Gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend është që duhet të lexojmë në grupe informacioni.

Disa shembuj të zakonshëm të gjuhës së trupit janë kontakti me sy, shprehjet e fytyrës, hapësira personale, prekja dhe paragjuhët.

Pyetje dhe përgjigje.

Si mund të përdoret gjuha e trupit si provë në një gjykatë?

Ka disamënyra të ndryshme se si gjuha e trupit mund të përdoret si provë në një gjykatë. Një mënyrë është përdorimi i pamjeve video që tregojnë gjuhën e trupit të personit në fjalë. Një mënyrë tjetër është përmes dëshmive të dëshmitarëve që kanë parë gjuhën e trupit të personit në fjalë. Dhe së fundi, ekspertët mund të thirren gjithashtu për të dëshmuar për rëndësinë e shenjave të caktuara të gjuhës së trupit.

Cilat janë disa përfitime të përdorimit të gjuhës së trupit si provë?

Ka disa përfitime nga përdorimi i gjuhës së trupit si provë.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë kur dikush thotë të jesh i bekuar?

Së pari, ajo mund të përdoret për të mbështetur forma të tjera provash, të tilla si dëshmia verbale ose deklaratat me shkrim.

Së dyti, mund të ndihmojë në përcaktimin e besueshmërisë së një dëshmitari ose viktime.

Së treti, mund të përdoret për të vërtetuar ose ripërsëritur dëshminë. Së fundi, mund të ndihmojë për të hedhur dritë mbi gjendjen mendore të një personi në kohën e një ngjarjeje.

A ka ndonjë kufizim në përdorimin e gjuhës së trupit si provë?

Po, ka kufizime për përdorimin e gjuhës së trupit si provë. Një kufizim është se gjuha e trupit mund të interpretohet në mënyra të ndryshme, kështu që nuk është gjithmonë e besueshme. Një kufizim tjetër është se njerëzit mund të falsifikojnë gjuhën e trupit, kështu që nuk është gjithmonë një paraqitje e saktë e asaj se si ndihet një person.

Përmbledhje

Gjuha e trupit mund të përdoret si provë në një gjykatë në disa mënyra të ndryshme, si p.sh. pamjet video ose dëshmitë e dëshmitarëve. Atje janepërfitimet nga përdorimi i gjuhës së trupit si provë, si mbështetja e formave të tjera të provave ose ndihma për të krijuar besueshmëri. Megjithatë, ka edhe kufizime për përdorimin e gjuhës së trupit si provë, siç është interpretimi i shenjave të gjuhës së trupit.




Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.