Kuptimi i dorës mbi ijë (gjuha e trupit)

Kuptimi i dorës mbi ijë (gjuha e trupit)
Elmer Harper

Ky është një komunikim joverbal në të cilin një individ në një situatë sociale lëviz dorën nga një zonë e trupit në tjetrën. Gjesti më popullor është kur duart e dikujt lëvizin nga maja e kokës deri në ijë.

Kjo zakonisht bëhet kur personi ndihet i frikësuar ose i frikësuar, kështu që ata në mënyrë të pandërgjegjshme mbrojnë veten duke përdorur këtë gjest.

Mund të përdoret gjithashtu kur ka një ndryshim fuqie midis dy njerëzve dhe një individi përpiqet të ushtrojë dominimin, ose kur dikush ndihet i pasigurt dhe dëshiron të fshehë pjesë të trupit të tij që ndihen të vetëdijshëm rreth.

Para se të lexojmë shumë se pse mbulojmë zonën e ijeve, duhet të marrim parasysh gjënë më të rëndësishme kur lexojmë gjuhën e trupit të të tjerëve: kontekstin rreth sinjaleve joverbale.

Gjuha e trupit Konteksti i dorës mbi ijë

  • Pse njerëzit prekin zonën e ijeve të tyre
  • Cilat janë disa gjeste të tjera që përdoren për të komunikuar
  • Si interpretohen gjestet e ndryshme nga kultura të ndryshme
  • Si ndikon konteksti i bisedës në kuptimin e një gjesti?
  • Të kuptojmë së pari kontekstin
  • Kuptimi i duarve poshtë rripit kuptimi
  • Kuptimi i duarve mbi ijë
  • Dorë mbi bigëzim
  • Përmbledhje

Pse njerëzit prekin zonën e ijeve të tyre

Njerëzit do të prekin zonën e ijeve të tyre kur ndihen të kërcënuar ose të sulmuar. Juzakonisht do ta shohin këtë shfaqje joverbale brenda meshkujve. Një grua do të priret të mbrojë zonën e vezoreve të trupit të saj Kjo është një shfaqje instinktive e gjuhës së trupit.

Cilat janë disa gjeste të tjera që përdoren për të komunikuar

Është e rëndësishme të dini se gjestet nuk janë vetëm ato që ne përdorim për të komunikuar me të tjerët. gjestet përfshijnë edhe ato që përdorim kur jemi vetëm.

Ne mund të përdorim gjestet për të komunikuar ndjenjat, emocionet dhe mendimet. Për shembull, nëse dikush është i lumtur, ata mund të kryqëzojnë krahët dhe të duartrokasin ose të bëjnë një kërcim të lumtur. Nëse dikush është i zemëruar, ai mund të bëjë një fytyrë të zemëruar ose të bëjë grushta me duar.

Si interpretohen gjestet e ndryshme nga kulturat e ndryshme

Gestet janë një formë e komunikimit joverbal që mund të përdoret për të përcjellë mesazhe dhe emocione. Ato janë gjithashtu një mënyrë për të treguar respekt për të tjerët.

Shiko gjithashtu: Shenjat e tradhtisë së gruas me kolegun

Problemi me gjestet është se ato shpesh interpretohen ndryshe në varësi të kulturës në të cilën përdoren. Për shembull, në disa kultura, vënia me gisht në drejtim të dikujt konsiderohet një fyerje, ndërsa në kultura të tjera konsiderohet e vrazhdë të mos tregosh dikë për të cilin dëshiron të flasësh.

Kjo mund të çojë në konflikt kur njerëz nga kultura të ndryshme ndërveprojnë me njëri-tjetrin sepse ata mund të interpretojnë gjeste të caktuara ndryshe.

Si ndikon konteksti i bisedës në kuptimin e një gjesti?

Gestetjanë një formë e komunikimit joverbal që mund të përdoret për të përcjellë kuptimin. Në mënyrë që gjestet të kuptohen, duhet të merret parasysh konteksti i bisedës.

Konteksti i bisedës përfshin gjithashtu vendndodhjen e dhomës, orën e ditës, numrin e njerëzve në dhomë dhe hierarkinë të individëve.

Kur lexojmë gjuhën e trupit të një personi, duhet të marrim parasysh të gjitha sa më sipër.

Së pari të kuptojmë kontekstin

Mjedisi është konteksti në të cilat kuptohen gjestet dhe veprimet e tjera. Kur analizojmë kontekstet, duam të marrim sa më shumë të dhëna që të mundemi dhe të mbajmë shënim bisedën, ku janë dhe njerëzit përreth tyre.

Shiko gjithashtu: Çfarë është një rikthim i mirë për Shut Up?

Për shembull, gjatë një bisede, mund të dëgjoni një debat të ashpër. Ju do të dini se kush është i përfshirë dhe ku janë ata dhe temën e bisedës.

Kjo na jep të dhënat që na nevojiten për të bërë një vlerësim të situatës. Pasi të njohim sfondin dhe kontekstin, do të kemi një ide më të mirë të situatës së plotë dhe asaj që po ndodh realisht.

Tani do të shikojmë disa shenja të gjuhës së trupit për duart mbi zonën e ijeve.

Mbërthimi i duarve poshtë rripit Kuptimi

Mbërthimi i duarve poshtë rripit është një shfaqje tjetër e besimit. Zakonisht e shohim këtë kur një polici ose roje sigurie po përpiqet të qetësojë territorin. Disa njerëz do ta përdorin këtë kur ndihen të kërcënuar ose të pasigurt.

Çfarëa duhet të bëni kur të shihni këtë gjest joverbal?

Kur shihni dikë duke qëndruar me duart duke shtrënguar rripin në varësi të kontekstit, duhet të largoheni ose të shfaqni shenja se nuk jeni kërcënim për të.

Kuptimi i duarve mbi ijë

Përdorimi i duarve për të mbrojtur organet e cenueshme është diçka që do ta shihni shpesh në fushën e futbollit. Kur përdorin murin për të nisur një goditje, lojtarët do të vendosin duart mbi ijë në mënyrë që ata të mos lëndohen nga topi që vjen.

Kjo është zakonisht një shfaqje e pasigurisë ose mbrojtjes. Ne përgjithësisht e shohim këtë si një tipar negativ të gjuhës së trupit. Ne sugjerojmë të përmbaheni nga përdorimi i këtij ekrani në shumicën e situatave, përveç rasteve kur në fushën e futbollit ose në ngjarje të tjera sportive.

Dorëzimi me bigëzim

Dorëzimi i bigëzimit është një gjest i pavetëdijshëm që njerëzit përdorin. Është kur një individ vendos në mënyrë të fshehtë dorën e tij ose të saj mbi rajonin e bigës kur flet me dikë.

Është një akt fshehjeje, por mund të përdoret gjithashtu për të treguar dominimin ose thjesht për ta vënë veten në një pozicion më të mirë për të marrë atë që dëshiron.

Përmbledhje

Kryqëzimi i duarve mbi ijë ose bigëzim shihet si një akt negativ. Ky akt përdoret shpesh për të shprehur pakënaqësi ose zhgënjim.

Personi do të kryqëzojë krahët e tij/saj dhe do të kapë bërrylin e kundërt me dorën në të njëjtën anë të trupit.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.