Komunikimi i Kinesikës (Lloji i Gjuhës së Trupit)

Komunikimi i Kinesikës (Lloji i Gjuhës së Trupit)
Elmer Harper

Kinezika është studimi i gjuhës së trupit ose lëvizjes së trupit, veçanërisht shprehjeve të fytyrës dhe gjesteve. Mund të përdoret për të komunikuar mesazhe joverbale. Komunikimi kinesik përfshin çdo pjesë të trupit që mund të përdoret për të dërguar mesazhe joverbale, duke përfshirë fytyrën, sytë, krahët dhe këmbët. Thuhet se lëvizjet e syve janë aq të rëndësishme sa duhet të studiohen vetë, gjë që quhet okulare.

Shiko gjithashtu: Goja e gjuhës së trupit (Udhëzues i plotë)

Katër fushat kryesore të kinesikës janë shprehjet e fytyrës, gjestet, qëndrimi dhe lëvizja e syve. Termi kinezik u krijua nga antropologu Ray Birdwhistell, i cili e aplikoi atë në pjesë të veçanta të trupit ose në të gjithë trupin.

Para se të hedhim një vështrim më të afërt në kinezik, është e rëndësishme të mbani mend se shumë gjeste mund të interpretohen në mënyra të ndryshme në varësi të kontekstit. Për shembull, kur dikush vendos gishtin tregues në buzën e tij, mund të nënkuptojë "të jetë i qetë" ose mund të nënkuptojë "i qetë" si në "plotësisht jam gati të bëj shaka me dikë." Ne duhet të mendojmë gjithmonë për kinezikën nga një këndvështrim kontekstual.

Pra, çfarë është konteksti dhe pse është kaq i rëndësishëm? Ne do t'i hedhim një vështrim më pas.

Çfarë është konteksti dhe pse është kaq i rëndësishëm në gjuhën e trupit kinetik?

Konteksti përkufizohet si rrethanat që formojnë mjedisin për një ngjarje, deklaratë ose ide. Konteksti është i rëndësishëm në kinezik sepse na ndihmon të deshifrojmë se çfarë kuptimi kanë lëvizjet e një personi. Konteksti mund të na tregojë nëse apersoni është i sinqertë ose sarkastik dhe gjithashtu mund të na tregojë nëse një person do të thotë atë që po thotë apo jo.

Konteksti është gjithçka që ndodh rreth jush ose personit që vëzhgoni; janë njerëzit që jeni përreth, ku jeni dhe çfarë po ndodh. Kjo do t'ju japë disa informacione faktike që mund t'i përdorni për të menduar për kinezikën dhe gjuhën e trupit.

Më pas, ne do t'i hedhim një vështrim pesë mënyrave se si përdoret kinezika në komunikim.

 1. Është një formë e komunikimit joverbal.
 2. Është studimi i lëvizjes njerëzore.
 3. Mund të përdoret për të kuptuar e-mocionin. një formë e komunikimit joverbal.

  Kinezika është një formë e komunikimit joverbal që përfshin lëvizjet dhe gjestet e trupit. Është një formë e gjuhës së trupit. Kinezika mund të përdoret për të komunikuar emocionet, mendimet dhe qëndrimet përmes shprehjeve të fytyrës, gjesteve, qëndrimit dhe tonit të zërit.

  Përdorimi i kinesikës është studiuar nga shumë disiplina duke përfshirë psikologjinë, sociologjinë, antropologjinë, biologjinë dhe gjuhësinë. Për të mësuar më shumë rreth komunikimit joverbal, ju rekomandojmë të shikoni Si të lexoni gjuhën e trupit & Shenjat joverbale (Mënyra e duhur)

  Është studimi i kinesikës së lëvizjes njerëzore.

  Kinezika përfshin një sërë llojesh të ndryshme lëvizjesh që mund të përdoren për të komunikuar me të tjerët, si gjestet e duarve, të fytyrësshprehjet dhe lëvizjet e trupit.

  Mund të përdoret për të përmirësuar Kinezikën e komunikimit.

  Komunikimi është procesi i shkëmbimit të informacionit dhe ideve në një mënyrë që bëhet e qartë për marrësin. Megjithatë, ka shumë faktorë që mund ta bëjnë komunikimin joefektiv.

  Për shembull, nëse një person nuk është në gjendje të përcjellë mesazhin e tij për shkak të mungesës së fjalëve ose fjalorit, atëherë do ta ketë të vështirë të komunikojë në mënyrë efektive. Kinesika është një tjetër faktor që mund të ndikojë në komunikim. I referohet sinjaleve joverbale si gjestet, shprehjet e fytyrës etj. Ne të gjithë përdorim komunikimin kinezik për t'u sinjalizuar të tjerëve se si ndihemi, si p.sh. drejtimi i orës ose tundja e duarve për të numëruar sa kohë na ka mbetur.

  Mund të përdoret për të kuptuar emocionet Kinesika.

  Kinesika mund të përdoret për të shfaqur emocionet. Për shembull, njerëzit që janë të trishtuar do të përdorin kinesikën për të shfaqur emocionet e tyre, si një gisht i madh poshtë ose një person i lumtur do të shfaqë të kundërtën, një gisht lart. Pra, po, kinezika mund të përdoret për të shfaqur emocione.

  Kinesika nuk është universale.

  Sjellja kinesike nuk është universale; ai ndryshon nga kultura në kulturë. Për shembull, një buzëqeshje mund të shihet si një gjest pozitiv në disa kultura, por një negativ në të tjera në varësi të hierarkisë.

  Shiko gjithashtu: 66 fjalë të Halloween-it që fillojnë me F (me përkufizim)

  Pyetjet e bëra shpesh

  Cili është ndryshimi midis kinesikës dhe gjuhës së trupit?

  Gjuha e trupit është njëformë joverbale e komunikimit që mund të përdoret për të kuptuar emocionet dhe mendimet e të tjerëve. Mund të përdoret gjithashtu për të kuptuar emocionet e dikujt.

  Kinezika është studimi i lëvizjeve të trupit, gjesteve dhe shprehjeve si një mjet komunikimi. Ai përfshin shprehjet e fytyrës, kontaktin me sy, qëndrimin, gjestet dhe tonin e zërit.

  Gjuha e trupit është shumë e rëndësishme në jetën e përditshme sepse mund të na tregojë se si ndihen njerëzit për veten ose për njerëzit e tjerë. Gjuha e trupit na ndihmon gjithashtu të kuptojmë se çfarë thonë njerëzit pa folur me zë të lartë ose pa e shkruar atë në letër.

  Cilat janë 5 llojet e Kinesikës?

  1. Emblemat
  2. Ilustruesit
  3. Shfaqjet afektive
    • Cilat janë ndryshimet midis kinesikës dhe proksemikës?

     Kinezika është studimi i gjuhës së trupit, shprehjes së fytyrës dhe gjestit. Njerëzit përdorin kinesikën për të komunikuar jo verbalisht. Proksemika është studimi se si njerëzit përdorin hapësirën për të komunikuar. Ekzistojnë katër lloje proksemike: intime, personale, sociale dhe publike. Hapësira intime është e rezervuar për familjen dhe miqtë e ngushtë. Hapësira personale është për njerëzit që njihni mirë, si për shembull bashkëpunëtorët. Hapësira sociale është për të njohurit, siç janë njerëzit që mund të takoni në një festë. Hapësira publike është për të huajt.

     Si e përdorim Kinezikën?

     Ne mund të përdorim kinezikën për të komunikuar metë tjerët pa komunikim verbal në shumicën e situatave sociale. Për shembull, ne mund të vrerosemi kur nuk na pëlqen tema e bisedës, ose mund të tundim kokën për të treguar se jemi dakord me atë që dikush ka thënë. Lëvizjet e trupit tonë mund të përcjellin kuptimin edhe kur nuk jemi të vetëdijshëm për këtë.

     Mendimet përfundimtare.

     Kur bëhet fjalë për të kuptuar kinezikën dhe komunikimin, ka shumë mënyra për të menduar për të, për shembull, emblema si ngritja e dorës lart për të shfaqur një numër ose gishti i mesit për të treguar bezdinë tuaj. Ka të bëjë vetëm me marrjen e ekuilibrit të duhur. Shpresojmë që të keni shijuar leximin dhe të keni mësuar diçka nga ky postim derisa hera tjetër të jetë e sigurt.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.