Çfarë është komunikimi paragjuhësor? (Joverbale)

Çfarë është komunikimi paragjuhësor? (Joverbale)
Elmer Harper

Tabela e përmbajtjes

Pra, ju e keni dëgjuar fjalën "paragjuhë" dhe dëshironi të kuptoni se çfarë do të thotë? Epo, në këtë postim do të bëjmë një zhytje të thellë pikërisht në këtë.

Paragjuhë është një term që përdoret për t'iu referuar elementeve vokale të komunikimit që nuk mbulohen nga kuptimi i drejtpërdrejtë i asaj që thuhet. Ai përfshin gjëra të tilla si toni, lartësia, vëllimi dhe ritmi.

Përdorimi i paragjuhës në komunikim mund të ketë shumë qëllime. Për shembull, mund të përdoret për të përcjellë emocione kur nuk ka kohë të mjaftueshme për shprehjet e fytyrës ose gjuhën e trupit. Mund të përdoret gjithashtu për të theksuar një pikë ose për të shtuar humor.

Shiko gjithashtu: Fjalë dashurie që fillojnë me S (me përshkrime)

Mendoni paragjuhën si një mënyrë si ne i themi gjërat, në krahasim me fjalët që përdorim. Mund të përdoret për të përforcuar sinqerisht atë që po themi ose për të ndikuar në mënyrë delikate në mënyrën se si interpretohen fjalët tona.

Është një mënyrë joverbale e komunikimit që mund të ndërveprojë dhe të përforcojë kuptimin e fjalëve tona. Është një mjet i rëndësishëm në arsenalin tonë për të vlerësuar, interpretuar dhe ndërvepruar me të tjerët. Ne do t'i hedhim një vështrim 25 shembujve të Paragjuhës më poshtë.

25 Shembuj të Paragjuhës.

 1. Zëri.
 2. Zëri.
 3. Vlerësimi.
 4. Cilësia.
 5. Ou. illers.
 6. Theksim.
 7. Intonacion.
 8. Tempo.
 9. Fry vokale.
 10. Up-flisni.
 11. Hezitime vokale (um, si,etj.)
 12. Të qeshura.
 13. Duke qarë.
 14. Të bërtitur.
 15. Pëshpëritje.
 16. Të flasësh një gjuhë tjetër.
 17. Të thuash “um” ose “uh”72>Duke thënë “um” ose “uh”
 18. ou e di”
 19. Të thuash “Dua të them”
 20. Duke u ndalur në fund të një fjalie.
 21. Të flasësh më shpejt kur jemi nervoz.
 22. Të flasësh më ngadalë kur të lodhesh.

Çfarë do të thotë të përdorësh mesazhe pa komunikim joverbal dhe të marrësh komunikim joverbal. n ose të shkruar. Nganjëherë quhet komunikim i sjelljes ose gjuha e trupit. Shembuj të komunikimit joverbal përfshijnë shprehjet e fytyrës, gjestet, gjuhën e trupit, qëndrimin, kontaktin me sy, prekjen dhe përdorimin e hapësirës. Komunikimi joverbal mund të përdoret për të përforcuar ose zëvendësuar komunikimin verbal. Mund të përdoret gjithashtu për të përcjellë mesazhe që do të konsideroheshin të papërshtatshme nëse përcillen verbalisht.

Pse është i rëndësishëm komunikimi joverbal?

Komunikimi joverbal është i rëndësishëm për disa arsye. Mund të përdoret për të komunikuar emocione, të cilat mund të jenë të dobishme në ndërtimin e marrëdhënieve. Mund të përdoret gjithashtu për të komunikuar mesazhe që mund të jenë të vështira për t'u shprehur verbalisht. Për më tepër, komunikimi joverbal mund të japë informacion rreth mendimeve dhe qëllimeve të një personi.

Përcaktimi i paragjuhës

Paragjuha është mënyra se si ne flasim, e cila mund të përfshijëtonin, vëllimin dhe elementet e tjera vokale. Është mënyra se si ne e komunikojmë mesazhin tonë, përtej fjalëve që përdorim. Për shembull, një gulçim ose psherëtimë mund t'i përcjellë kuptim dëgjuesit, edhe nëse nuk themi asgjë tjetër. Paragjuhësia mund të jetë një mënyrë e mirë për të komunikuar sinqeritetin ose për të theksuar një pikë.

Shiko gjithashtu: 42 fjalë të Halloween-it që fillojnë me G (me përkufizim)

Mendimet përfundimtare Kur bëhet fjalë për të kuptuar se çfarë komunikimi paragjuhësor do të thotë thjesht mënyra se si ne shprehemi përmes fjalëve dhe tingujve të gjuhës. Shpresojmë që të keni pëlqyer duke lexuar këtë postim dhe nëse keni, mund të dëshironi të lexoni Si të lexoni gjuhën e trupit & Shenjat joverbale (Mënyra e saktë) për një vështrim më të thellë në komunikimin joverbal.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.