Shembuj të shkeljes së hapësirës personale (Respekto hapësirën time)

Shembuj të shkeljes së hapësirës personale (Respekto hapësirën time)
Elmer Harper

Tabela e përmbajtjes

Ne kemi një hapësirë ​​personale e cila është zona rreth nesh që ne e konsiderojmë të jetë e jona. Ndihemi të pushtuar kur dikush pushton hapësirën tonë personale dhe kjo mund të ndodhë edhe përmes komunikimit joverbal. Për shembull, nëse dikush qëndron ose ulet shumë afër nesh, mund të na bëjë të ndihemi të pakëndshëm ose të kërcënuar.

Më poshtë janë disa shembuj të shkeljeve të hapësirës personale:

Shiko gjithashtu: Si të krijoni kontakt me sy (Gjithçka që duhet të dini)
 • Qëndrimi shumë afër dikujt.
 • Të prekësh një person pa lejen e tij.
 • Të ngulim sytë dikë për një periudhë të gjatë kohore. Hapësira personale

  Hapësira personale është hapësira rreth një personi, brenda së cilës ai ndihet rehat. Është një zonë e privatësisë. Zona e hapësirës personale ka përmasa të ndryshme për njerëz të ndryshëm dhe varet nga faktorë të ndryshëm si prejardhja kulturore, gjinia, mosha dhe marrëdhënia midis personit dhe të tjerëve.

  Më poshtë janë disa shembuj të shkeljeve të hapësirës personale:

  Pushtimi i territorit fizik të dikujt pa leje - prekja e dikujt pa leje - pushtimi i territorit emocional të dikujt> hapësirë. Për shembull, shefi im i vjetër qëndronte mbi supe ndërsa po shikonte ekranin e kompjuterit tim. Kjo më bëri të ndihesha jo rehat në fund, kështu që edhe unëpër t'i thënë atij të lëvizë disa metra mbrapa.

  Shkeljet e hapësirës personale mund të jenë të qëllimshme ose të paqëllimshme, por sido që të jetë, ato mund të kenë një ndikim negativ te personi që është në fund.

  Historia e Hapësirës Personale.

  Në vitin 1960, një antropolog shpiku kthesën "Hapësira personale" emri i tij ishte Edward Twichell Hall, ai gjithashtu krijoi dhe regjistroi se si njerëzit përdorin hapësirën personale.

  Hall e quajti studimin e tij "proksemikë" dhe ai përshkruante ndërveprimin personal me tetë pikat e veta. .

 • Soicofugal – Orientimi social.
 • Faktorët kinestetikë.
 • Kodi i prekjes.
 • Kodi retina 7>

  Çfarë është proksemika kur bëhet fjalë për të kuptuar hapësirën personale?

  Proksemika është studimi se si njerëzit përdorin hapësirën. Ai shikon se si kultura e një individi ndikon në "flluska personale" ose zonën e rehatisë rreth tij kur ata janë në publik.

  Teoria klasike e proksemikës u zhvillua në vitet '60 dhe përdor katër shkallë të distancës ndërpersonale nga antropologu Edward T. Hall. Ai zbuloi se kishte shkallë të proksemikës së hapësirës personale.

  Kupto Proksemikën e Hapësirës Personale.

  Shembuj të Shkeljes së Hapësirës Personale(Gjithçka që duhet të dini)

  1. Distanca publike.

  Në një hapësirë ​​publike, distanca tipike midis dy njerëzve është rreth (12-25 këmbë.) Kjo është normale dhe zakonisht do t'ju duhet të flisni me një zë shumë më të lartë ose të mbyllni hendekun në një sasi të vogël për t'u dëgjuar.

  2. Distanca sociale.

  Kur jemi në një distancë sociale (4-12 këmbë larg njëri-tjetrit), ne mund ta përkufizojmë atë si zonën e miqësisë. Në këtë hapësirë, do t'ju duhet të përdorni gjuhën e hapur të trupit dhe kontaktin me sy për komunikim më të mirë.

  3. Distanca e miqve.

  Kur je me një mik, distanca normale është rreth (1,5-4 këmbë.) Ky diapazon ju lejon të shihni qartë dhe të mbani kontakt të fortë me sy, gjë që ju lejon të bisedoni lehtë.

  4. Distanca e marrëdhënies.

  Ndjenja e lidhjes me një person arrin kulmin kur ata janë brenda (1-1,5 këmbë) nga ju. Nxehtësia e trupit dhe shqisat e nuhatjes luajnë një rol të madh në këtë proces. Jeni aq afër sa mund të bëheni.

  Rregulla e përgjithshme e gishtit

  Një rregull i përgjithshëm është se sa më afër të jetë dikush me hapësirën tuaj personale, aq më rehat ndihet kur ju jeni pranë. Nëse po afrohen shumë, thuaju të tërhiqen.

  Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë kur një vajzë po ju injoron? (Arsyet kryesore

  Rregulli i pashprehur i hapësirave të mbyllura.

  Rregulli i pashprehur kur jemi në hapësira të kufizuara ose të vogla është që nuk flasim me njëri-tjetrin dhe bëjmë vetëm kontakt minimal me sy.

  Kjo është për shkak të mungesës së hapësirës personale nëkëto hapësira. Mendoni për herën e fundit kur keni hipur në ashensor, keni qëndruar në radhë në një bar ose jeni shtrydhur në një tren—këto janë raste kur hapësira personale pothuajse është zhdukur. Të gjithë e kuptojnë përmbajtjen dhe situatën dhe shumica e njerëzve janë të qetë me të.

  Ka mungesë të hapësirës personale në botën e sotme. Ne duhet të ndërveprojmë me të huajt kur përdorim transportin publik kur bëjmë pazar ushqimesh, madje edhe kur rrimë në radhë për të blerë bileta për një film dhe bota po bëhet një hapësirë ​​e vogël dita-ditës.

  Pyetje dhe përgjigje

  Si mund ta dalloni nëse dikush po shkel hapësirën tuaj personale?

  Nuk ka përgjigje të vetme për këtë pyetje, pasi secili e përjeton hapësirën personale ndryshe. Megjithatë, disa tregues të zakonshëm që dikush mund të jetë duke shkelur hapësirën tuaj personale përfshijnë qëndrimin shumë afër jush, pushtimin e flluskës tuaj personale ose t'ju bëjë të ndiheni të pakëndshëm. Nëse ndiheni sikur dikush po shkel hapësirën tuaj personale, është e rëndësishme të flisni dhe të vendosni kufijtë tuaj.

  Cilat janë pasojat e shkeljeve të hapësirës personale?

  Ka disa pasoja të mundshme të shkeljeve të hapësirës personale. Njëra është se personi të cilit i cenohet hapësira mund të ndihet i parehatshëm, i kërcënuar apo edhe i panik. Kjo mund të çojë në një përshkallëzim të situatës dhe potencialisht në dhunë. Një mundësi tjetër është që personi që shkel hapësirën personale ështëthjesht i bezdisshëm ose i pasjellshëm dhe mund t'ju kërkohet të largoheni ose të largoheni nga zona.

  Çfarë mund të bëni për të parandaluar shkeljet e hapësirës personale?

  Ka disa gjëra që mund të bëni për të parandaluar shkeljet e hapësirës personale:

  • Vendosni kufij të qartë me të tjerët dhe komunikoni kur ata janë duke u kapërcyer
  • Jini këmbëngulës në thënien "jo" ose "ndal" kur dikush pushton hapësirën tuaj fizike. s ose fushat e forcës
  • Shmangni vendet e mbushura me njerëz ose situatat ku ka të ngjarë të ndodhin shkelje të hapësirës personale

  Çfarë duhet të bëni nëse jeni dëshmitar i një shkeljeje të hapësirës personale?

  Nëse jeni dëshmitar i një shkeljeje të hapësirës personale, duhet të flisni me personin që po shkel hapësirën personale dhe t'i shpjegoni atij se ajo që po bëjnë është e papërshtatshme. Është gjithashtu e rëndësishme të jeni të respektueshëm dhe të shmangni që personi të ndihet i pakëndshëm ose i poshtëruar. Nëse personi nuk ndalon së dhunuari hapësirën personale pasi pyetet, mund të jetë e nevojshme të përfshihet një palë e tretë, si një mbikëqyrës ose roje sigurie.

  Çfarë bëni nëse dikush është në hapësirën tuaj personale?

  Ka disa gjëra që mund të bëni nëse dikush është në hapësirën tuaj personale. Ju mund t'u kërkoni atyre të të lutemi të tërhiqen, mund të tërhiqeni vetë, ose mund t'u tregoni drejtpërdrejt se afërsia e tyre po ju bëntë pakëndshme. Gjithashtu, përgjithësisht konsiderohet e sjellshme t'u jepet njerëzve hapësirë ​​personale kur është e mundur.

  Pse njerëzit shkelin hapësirën personale?

  Ka shumë arsye pse njerëzit mund të shkelin hapësirën personale. Mund të jetë e qëllimshme, si një mënyrë për të pohuar pushtetin ose dominimin mbi dikë. Mund të jetë gjithashtu aksidentale, për shkak të grumbullimit ose thjesht të mosvetëdijes për hapësirën personale të të tjerëve. Njerëzit me çrregullime të caktuara mendore gjithashtu mund të kenë vështirësi për të kuptuar dhe respektuar kufijtë e hapësirës personale.

  A mund të godasësh dikë në hapësirën tënde personale?

  Ka shumë arsye pse njerëzit mund të shkelin hapësirën personale. Për shembull, ata mund të mos jenë të vetëdijshëm për kufijtë e hapësirës personale, ose mund të përpiqen të frikësojnë ose të dominojnë personin tjetër. Për më tepër, disa njerëz mund të kenë një pamje më të relaksuar të hapësirës personale ose mund të mos jenë mësuar të jenë në afërsi të të tjerëve.

  A është sulm në hapësirën personale pushtimi?

  Jo, sulmi përkufizohet si një sulm i dhunshëm. Ndërsa pushtimi i hapësirës personale mund të konsiderohet i vrazhdë, ai nuk është sulm.

  Si mund ta dalloni nëse dikush është në hapësirën tuaj personale?

  Ka disa mënyra për të dalluar nëse dikush është në hapësirën tuaj personale. Një mënyrë është të shihni nëse personi qëndron afër jush, brenda mundësive të krahut. Një mënyrë tjetër është të shihni nëse personi po pushton flluskën tuaj personale, e cila është një pengesë e padukshme rreth trupit tuaj që jukrijoni për t'i mbajtur të tjerët në një distancë të rehatshme.

  Pse një vajzë do të pushtonte hapësirën time personale?

  Nuk ka një përgjigje të vetme për këtë pyetje pasi ka shumë arsye të mundshme pse dikush mund të pushtojë hapësirën personale të një personi tjetër. Disa arsye të mundshme përfshijnë dëshirën për t'u afruar më shumë me personin tjetër, ndjenjën e kërcënimit ose të zemërimit ose përpjekjen për të pohuar dominimin mbi personin tjetër.

  Cilët janë disa shembuj të shkeljeve të hapësirës personale?

  Ka shumë shembuj të shkeljeve të hapësirës personale. Këtu janë disa:

  • Të prekësh dikë pa pëlqimin e tij.
  • Të pushtosh hapësirën personale të dikujt pa pëlqimin e tij.
  • Të qëndrosh shumë pranë dikujt.
  • Të flasësh shumë me zë të lartë.
  • Të shikosh dikë.

  Përmbledhje në këtë hapësirë ​​ne kemi listuar shumë shkelje personale <70> në këtë hapësirë. Njerëzit pushtojnë hapësirën personale për shumë arsye, duke përfshirë dëshirën për t'u afruar me personin tjetër, ndjenjën e kërcënimit ose të zemërimit, ose përpjekjen për të pohuar dominimin mbi personin tjetër. Ndërsa pushtimi i hapësirës personale mund të konsiderohet i pasjellshëm, ai nuk sulmon. Ju lutemi shikoni postimin tonë tjetër mbi bindjen dhe gjuhën e trupit këtu.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.