A kemi vullnet të lirë apo gjithçka është e paracaktuar!

A kemi vullnet të lirë apo gjithçka është e paracaktuar!
Elmer Harper

Tabela e përmbajtjes

A kemi vullnet të lirë apo gjithçka është e paracaktuar?

Përgjigja për këtë pyetje nuk është e lehtë. Varet nga ajo që besoni dhe cili është përkufizimi juaj i vullnetit të lirë.

Filozofia e vullnetit të lirë ka qenë një temë debati për shekuj. Është një pyetje komplekse që mund të përgjigjet në shumë mënyra.

Gjëja e parë që duhet të kuptojmë është se çfarë do të thotë në të vërtetë vullneti i lirë. Vullneti i lirë është aftësia për të marrë vendime vetë dhe për të mos u ndikuar nga faktorë të jashtëm. Është ideja se vendimet tona nuk janë të paracaktuara, por përkundrazi ne kemi fuqinë t'i marrim ato për veten tonë.

Disa njerëz argumentojnë se ne nuk kemi vullnet të lirë dhe çdo gjë në jetën tonë është e paracaktuar, ndërsa të tjerë argumentojnë se ne kemi vullnet të lirë dhe është thjesht një iluzion i krijuar nga truri ynë.

Disa gjëra janë jashtë kontrollit të jetës sonë<3. për t'i ndryshuar ato. Për shembull, ne nuk mund të zgjedhim familjen tonë, vendin ku lindim ose me çfarë talentesh lindim. Ne nuk zgjodhëm të na vendosin në këtë tokë, kështu që si mund të pritet që ne të zgjedhim se si të jetojmë dhe nëse jemi të lumtur?

Ka gjithashtu disa gjëra që i paraprijnë ekzistencës sonë që ne nuk mund t'i ndryshojmë. Për shembull, nëse prindërit tanë na kanë abuzuar si fëmijë, ne mund ta kapërcejmë traumën, por nuk mund ta ndryshojmë atë që ka ndodhur.

Ndërsa vullneti i lirë ka të bëjë me aftësinë për tëzgjidhni, nuk është domosdoshmërisht për të jetuar një jetë të plotë. Shumë njerëz thjesht bëjnë zgjedhje racionale bazuar në atë që është më e mira për ta personalisht.

Dikush që është diplomuar nga një universitet prestigjioz ndoshta e ka bërë këtë sepse ka punuar shumë për të hyrë dhe janë të kënaqur me vendimin e tyre.

Në të kundërt, dikush që diplomohet nga një universitet më pak prestigjioz ndoshta e ka bërë këtë sepse nuk ka punuar shumë për të hyrë në një shkollë më të mirë ose të saj. Të dy këta janë shembuj të përdorimit të vullnetit të lirë të dikujt për të bërë zgjedhje produktive, por një rezultat është pozitiv dhe tjetri është negativ.

Një pjesë e arsyes se pse ky debat vazhdon prej vitesh është edhe mënyra se si ne e përcaktojmë atë në terma objektivë. Vullneti i lirë ose determinizmi.

Çfarë është determinizmi dhe si mund ta përdorim atë?

Ka një fjalë që ekziston prej shekujsh, por jo shumë njerëz e dinë se çfarë do të thotë. Determinizmi është ideja se gjërat janë të paracaktuara, dhe gjithçka që ndodh gjithmonë do të ndodhte. Ne mund të përdorim determinizmin për të thjeshtuar jetën tonë duke ditur se çfarë do të ndodhë para se të ndodhë.

Riformuloni pyetjen.

Mënyra më e mirë për të përcaktuar nëse kemi vullnet të lirë ose nëse gjithçka është e paracaktuar është të ndryshojmë parametrat e pyetjes.

Pyetja që duhet t'i bëjmë vetes është "nëse janë të paracaktuara vullneti i lirëveten?”

Mënyra se si e shohim botën përcakton nëse besojmë në vullnetin e lirë apo në rezultate të paracaktuara. Pasi t'i përgjigjeni pyetjes që është më e rëndësishme për ju, automatikisht do të vendoseni në njërën nga dy kategoritë, kategorinë e disfatizmit ose kategorinë e aspiratës.

Çfarë është disfatizmi?

Defeatizmi është një gjendje shpirtërore "negative" në të cilën njeriu ndihet i paaftë ose i padenjë për të arritur qëllimet e tij. Karakterizohet në mënyrë tipike nga ndjenjat e pafuqisë dhe keqardhjes për veten.

Ka njerëz që rriten në disfatizëm. Çdo gjë është jashtë vetvetes; e gjithë jeta e tyre është e paracaktuar nga njerëzit e tjerë, shkolla, qeveria, media, etj. Kushdo përveç vetes.

Çfarë është aspirata?

Aspirata është një gjendje shpirtërore që ndodh kur keni një qëllim për të cilin po përpiqeni dhe ndjehet sikur truri dhe trupi juaj po punojnë në unison për të arritur atë qëllim. Është ndjenja e të qenit në majë të diçkaje të rëndësishme.

Studimet kanë treguar se ata me aspirata kanë më shumë gjasa të kenë sukses në objektivat që i vendosin vetes.

Në anën tjetër, ka disa negative për të menduarit e lirë. Disa njerëz e kanë çuar shumë larg dhe mendojnë se mund t'i ndryshojnë gjërat thjesht duke menduar për to.

Nëse nuk u pëlqen diçka në jetën e tyre, ata thjesht duhet të ndryshojnë mënyrën se si mendojnë për të - mirë, kjo mund të funksionojë 90% të rasteve, por ka raste kurgjërat nuk do të funksionojnë dhe kjo mund të çojë në zemërim ose hidhërim.

Vendosni për veten tuaj.

Ne duhet të vendosim vetë nëse besojmë në determinizëm apo në vullnetin e lirë. Mund të bëjmë një pyetje të tillë si: “Sa pjesë e jetës sonë është më e orientuar drejt një qëndrimi disfatist dhe sa varet vërtet nga vullneti i lirë?”

Disa njerëz duhet të dalin nga zonat e tyre të rehatisë dhe të ndalojnë së qeni kaq disfatës. Është një ekuilibër mes të dyjave.

Përgjigja në pyetjen nëse kemi apo jo vullnet të lirë është një zgjedhje personale. Varet nga ju që të vendosni se si dëshironi ta shikoni botën ose çfarë doni të ndryshoni tek vetja për t'u bërë një qenie njerëzore më e plotë.

Një pikëpamje stoike mbi vullnetin e lirë.

Sipas stoicizmit, ne jemi si qentë të lidhur në një karrocë të paparashikueshme. Plumbi është mjaft i gjatë për të na dhënë pak liri veprimi për të lëvizur, por jo aq i gjatë sa të na lejojë të ecim ku të duam. Është më mirë që qeni të ecë pas karrocës sesa të tërhiqet zvarrë.

A jemi të pafuqishëm ndaj të gjitha ngjarjeve.

Mund të jemi të pafuqishëm për të ndryshuar disa ngjarje, por do të jemi gjithmonë të lirë të mendojmë për to dhe qëndrimet tona ndaj tyre për ndryshim pozitiv ose frikë negative.

Zgjedhja është vërtet e juaja.

Pyetje.

Dhe Çfarë mendimi keni për vullnetin e lirë? A mendoni se ne kemi fuqinë për të zgjedhur fatin tonë, apo gjithçka është vendosur tashmë në gur?

Ka shumë debate mbinëse kemi vullnet të lirë apo jo. Disa njerëz besojnë se ne kemi vullnet të lirë dhe se ne mund të zgjedhim fatin tonë.

Të tjerë besojnë se gjithçka është tashmë e paracaktuar dhe se ne nuk kemi asnjë kontroll mbi fatin tonë. Nuk ka përgjigje të drejtë apo të gabuar, dhe në fund varet nga ajo që besoni.

2. Nëse gjithçka është e paracaktuar, a do të thotë kjo se ne nuk kemi kontroll mbi jetën tonë? A jemi ne thjesht kukulla në një varg, të destinuar për të luajtur një skenar të paracaktuar?

Ka shumë debate nëse kemi vullnet të lirë apo nëse gjithçka është e paracaktuar. Nëse gjithçka është e paracaktuar, kjo do të thotë se ne nuk kemi kontroll mbi jetën tonë dhe jemi thjesht kukulla në një fije, të destinuara për të luajtur një skenar të paracaktuar.

Shiko gjithashtu: Si të lexoni gjuhën e trupit & Shenja joverbale (Mënyra e duhur)

Megjithatë, disa njerëz besojnë se ne kemi vullnet të lirë dhe se ne kemi kontrollin e jetës sonë.

3. Nga ana tjetër, nëse kemi vullnet të lirë, a do të thotë kjo diçka dhe gjithçka është e mundur?

Ka shumë debate nëse kemi vullnet të lirë apo nëse çdo gjë është e paracaktuar. Disa argumentojnë se ne kemi vullnet të lirë sepse jemi në gjendje të bëjmë zgjedhje që nuk ndikohen nga forcat e jashtme. Të tjerë argumentojnë se gjithçka është e paracaktuar, sepse çdo zgjedhje që bëjmë bazohet në përvojat dhe edukimin tonë të kaluar. Nuk ka një përgjigje të qartë dhe është diçka që ende po debatohet nga filozofët dheshkencëtarët.

4. A kemi vullnet të lirë apo gjithçka është e paracaktuar?

Nuk ka përgjigje të lehtë për këtë pyetje. Nga njëra anë, mund të argumentohet se ne kemi vullnet të lirë sepse jemi qenie të ndërgjegjshme që mund të bëjnë zgjedhje. Nga ana tjetër, mund të argumentohet se gjithçka është e paracaktuar sepse, edhe nëse bëjmë zgjedhje, ato bazohen në përvojat tona të së kaluarës dhe rrethanat në të cilat gjendemi. Në fund të fundit, nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri nëse kemi apo jo vullnet të lirë apo nëse gjithçka është e paracaktuar.

5. Si ndiheni për idenë se gjithçka në jetën tuaj mund të jetë e paracaktuar?

Ideja se gjithçka në jetë mund të paracaktohet mund të jetë shqetësuese për disa njerëz. Mund t'i bëjë ata të ndihen sikur nuk kanë kontroll mbi jetën e tyre dhe se gjithçka tashmë është vendosur në gur.

Megjithatë, të tjerët mund të gjejnë ngushëllim në idenë se gjithçka tashmë dihet dhe se nuk duhet të shqetësohen për të bërë zgjedhje. Nuk ka përgjigje të drejtë apo të gabuar për atë se si ndihet dikush për këtë koncept, është thjesht një çështje perspektive.

6. A mendoni se ne mund të bënim zgjedhje të ndryshme nëse gjithçka ishte e paracaktuar?

Pyetja nëse mund të bënim apo jo zgjedhje të ndryshme nëse gjithçka ishte e paracaktuar është e vështirë për t'iu përgjigjur.

Disa njerëz besojnë se nuk mund të bënim ndryshezgjedhjet, sepse nëse gjithçka do të ishte e paracaktuar, atëherë kjo do të thoshte se e ardhmja jonë tashmë është vendosur dhe nuk mund të bëjmë asgjë për ta ndryshuar atë.

Njerëz të tjerë besojnë se ne mund të bëjmë zgjedhje të ndryshme sepse edhe pse e ardhmja jonë mund të jetë e paracaktuar, ne ende kemi vullnet të lirë dhe mund të bëjmë zgjedhjet që duam të bëjmë. Nuk ka përgjigje të drejtë apo të gabuar për këtë pyetje, dhe në fund i takon secilit individ të vendosë se çfarë beson.

7. Pse mendoni se disa njerëz besojnë në vullnetin e lirë, ndërsa të tjerë mendojnë se gjithçka është e paracaktuar?

Ka disa arsye pse njerëzit mund të besojnë në vullnetin e lirë ose të mendojnë se gjithçka është e paracaktuar. Disa njerëz mund t'i interpretojnë tekstet fetare që të nënkuptojnë se gjithçka është e paracaktuar dhe nuk ekziston diçka e tillë si vullneti i lirë.

Njerëz të tjerë mund të besojnë në vullnetin e lirë sepse mendojnë se ai u jep atyre kontroll mbi jetën dhe fatet e tyre. Disa njerëz mund të mendojnë se gjithçka është e paracaktuar sepse ata mendojnë se është më logjike ose sepse kanë pasur përvoja që i bëjnë të mendojnë se gjithçka është e lidhur dhe

8. Çfarë mendoni se do të ndodhte nëse zbulonim se gjithçka ishte e paracaktuar?

Nëse do të zbulonim se gjithçka në univers ishte e paracaktuar, do të thoshte se nuk ekziston diçka e tillë si vullneti i lirë. Kjo do të kishte një ndikim të thellë në perceptimin tonë të realitetit, si dhemoralin tonë.

9. A është gjithçka fat apo vullnet i lirë?

Nëse do të zbulonim se gjithçka ishte e paracaktuar, do të thoshte se zgjedhjet dhe veprimet tona nuk janë tonat dhe se gjithçka që ndodh është rezultat i shkaqeve që ne nuk mund t'i kontrollojmë. Kjo do të kishte një ndikim të thellë në ndjenjën tonë të vullnetit të lirë dhe mund të çonte në një ndjenjë dëshpërimi ose dëshpërimi.

10. Pse nuk kemi vullnet të lirë?

Nuk ka një përgjigje të vetme për këtë pyetje pasi ka shumë debate rreth konceptit të vullnetit të lirë.

Disa njerëz besojnë se ne kemi vullnet të lirë sepse jemi në gjendje të bëjmë zgjedhje dhe të veprojmë në mënyrë të pavarur. Të tjerët besojnë se ne nuk kemi vullnet të lirë sepse zgjedhjet tona përcaktohen nga përvojat tona të kaluara dhe ligjet e natyrës.

11. A është jeta vullnet i lirë apo fat?

Nuk ka asnjë përgjigje për këtë pyetje pasi është çështje mendimi. Disa njerëz besojnë se jeta është e paracaktuar dhe se gjithçka që ndodh është për shkak të shkaqeve jashtë kontrollit tonë. Të tjerët besojnë se ne kemi vullnet të lirë dhe se jemi në gjendje të zgjedhim vetë fatin tonë.

Përmbledhje

Nuk ka përgjigje të lehtë për pyetjen nëse kemi vullnet të lirë apo jo. Filozofët dhe shkencëtarët e kanë debatuar këtë çështje me shekuj dhe ende nuk ka konsensus.

Shiko gjithashtu: Mbulimi i gojës me një veshje Gjuha e trupit (Kuptoni gjestin)

Disa njerëz besojnë se gjithçka është e paracaktuar dhe se ne nuk kemi kontroll mbifati.

Të tjerët besojnë se ne kemi vullnet të lirë dhe se mund të zgjedhim vetë rrugën tonë në jetë. Në fund të fundit, i takon secilit individ të vendosë se çfarë beson. Nëse ju ka pëlqyer leximi i këtij artikulli dhe e keni parë të dobishëm, ju lutemi shikoni postimet tona të tjera mbi paragjykimet njohëse këtu.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.