Kuptimi i botës deluzive të narcisistëve

Kuptimi i botës deluzive të narcisistëve
Elmer Harper

Në një botë ku vetëdija dhe ndjeshmëria duket se po pakësohen, po bëhet gjithnjë e më e zakonshme të takosh individë që shfaqin prirje narcisiste.

Shiko gjithashtu: Tiparet e një personi që të kullojë emocionalisht

Në thelbin e narcisizmit është një proces mendimi iluziv që ngjyros të gjithë botëkuptimin e narcisistit, duke ndikuar si në marrëdhëniet e tyre personale ashtu edhe në ndjenjën e tyre të përgjithshme për veten.

Në këtë artikull, ne do të eksplorojmë botën komplekse dhe të shtrembëruar të narcisistit deluzion, duke zbërthyer bazat psikologjike magjepsëse të çrregullimit të personalitetit narcisist (NPD) dhe duke ofruar njohuri se si të njohim dhe të përballemi me këta individë të trazuar. sionet e madhështisë.

Një nga elementët kryesorë të NPD-së është një vetë-imazh i fryrë dhe madhështor. Njerëzit me NPD e shohin veten si superiorë ndaj të tjerëve dhe shpesh posedojnë iluzionet e madhështisë.

Ndjenja e tyre e të drejtës dhe madhështisë i bën ata të besojnë se janë më të mirë se të gjithë të tjerët, meritojnë trajtim dhe admirim të veçantë nga ata që i rrethojnë.

Mendimi magjik dhe e drejta.

Të menduarit magjik dhe të drejtën.

Narcistët e tyre mund t'i japin formë realitetit të tyre, mendimet e magjistarëve>

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë kur një vajzë përgjigjet me një fjalë?

Ky mentalitet kontribuon në ndjenjën e tyre të të drejtës, pasi ata mendojnë se bota duhet të përkulet ndaj dëshirave të tyredhe kujdeset për çdo nevojë të tyre.

Ndërsa ecim përpara në vitin 2023 dhe më tej, kjo sjellje mund të bëhet më e spikatur në shoqërinë tonë, pasi rritja e individualizmit ushqen besimin e narcisistëve se ata kanë të drejtë për çfarëdo që dëshirojnë.

Mungesa e ndjeshmërisë dhe sjelljes antisociale.

Njerëzit shpesh i bëjnë të vështirë ndjenjat e të tjerëve për çrregullime të narcisisë. ata të krijojnë lidhje të thella dhe kuptimplote me ata që i rrethojnë.

Kjo mungesë ndjeshmërie shpesh çon në sjellje antisociale, pasi narcisisti mund të manipulojë dhe shfrytëzojë të tjerët për përfitimin e tyre personal, duke mbetur të gjithë të pavëmendshëm ndaj ndikimit të veprimeve të tyre tek ata përreth tyre.

Cilat janë llojet e ndryshme të narcisistëve? 👬

Narcisizëm i hapur dhe i fshehtë.

Narcisistët mund të klasifikohen si të hapur ose të fshehtë, ku secili lloj shfaq karakteristika unike. Narcistët e hapur janë nga jashtë arrogantë dhe egoistë, shpesh përfshihen në sjellje që kërkojnë vëmendje për të ruajtur furnizimin e tyre narcisist.

Narcisistët e fshehtë, nga ana tjetër, janë më delikate në egocentrizmin e tyre, shpesh duke maskuar qëllimet e tyre të vërteta pas një fasade pasigurie ose përulësie. narcisistët e marrin ndjenjën e vetëvlerësimit nga pamja e tyre fizike dhe arritjet trupore, ndërsa narcisistët cerebralëi kushtojnë rëndësi më të madhe aftësive të tyre intelektuale dhe aftësive mendore.

Të dy llojet e narcisistëve mbështeten në vërtetimin e jashtëm për të mbështetur imazhin e tyre madhështor për veten dhe mund të reagojnë me armiqësi ose indiferencë ndaj çdo reagimi që bie në kundërshtim me perceptimin e tyre të fryrë për veten.

Narcistë malinj dhe të cenueshëm janë narcistë. sjellje loitative, shpesh duke u përfshirë në akte përndjekjeje, ngacmimesh apo edhe dhunë fizike për të vendosur kontrollin mbi ata që i rrethojnë.

Narcisistët vulnerabël, në të kundërt, priren të jenë më të ndjeshëm dhe të prirur ndaj ndryshimeve të humorit, duke u mbështetur shumë tek të tjerët për mbështetje emocionale dhe vërtetim, ndërkohë që në të njëjtën kohë e shohin veten si një viktimë e pakëndshme? 😤

Eksagjerimi i arritjeve dhe aftësive

Një aspekt kyç i mendësisë delirante të narcisistëve është tendenca e tyre për të ekzagjeruar arritjet dhe aftësitë e tyre.

Në një përpjekje për të ruajtur imazhin e tyre madhështor për veten, ata mund të shtrembërojnë ose fabrikojnë plotësisht detaje në lidhje me talentin e tyre ose të fabrikojnë më shumë të tjerët në lidhje me arritjet e tyre të së kaluarës. janë.

Besimi në veçantinë dhe superioritetin e tyre.

Narcisistët besojnë se ata janë individë të jashtëzakonshëm që zotërojnë një grup unik tiparesh dhe aftësish që përcaktojnëata veçmas nga masat.

Ky besim në epërsinë e tyre mund t'i shtyjë ata të përfshihen në një sërë sjelljesh shkatërruese, duke përfshirë nënçmimin e të tjerëve dhe kërkimin e lavdërimit dhe afirmimit të vazhdueshëm si një mjet për të forcuar egon e tyre të brishtë.

Paaftësia për të pranuar kritikat dhe kontradiktat.

Kur shpeshherë përballet me evidencën e tyre rikthyese, rikthehet në provën e tyre të rikthyer. , mbrojtja ose mohimi i drejtpërdrejtë.

Paaftësia e tyre për të pranuar kritikat ose kontradiktat i bën ata të paaftë për të mësuar nga gabimet e tyre ose për të përshtatur sjelljen e tyre, duke i ngulitur më tej në botëkuptimin e tyre deluzional.

Cilat janë simptomat kryesore të çrregullimit të personalitetit narcisist? 😡

Nevoja kronike për admirim dhe vëmendje.

Një nga simptomat kryesore të çrregullimit të personalitetit narcisist është nevoja kronike për admirim dhe vëmendje. Njerëzit narcisist shpesh bëjnë përpjekje të mëdha për të siguruar një rrjedhë të qëndrueshme lavdërimi dhe vërtetimi nga ata që i rrethojnë, pasi kjo "furnizim narcisist" shërben për të përforcuar imazhin e tyre madhështor për veten dhe për të shmangur ndjenjat e pasigurisë së thellë dhe të dyshimit për veten.

Sjellje manipuluese dhe shfrytëzuese mund të përfshihen në sjellje manipuluese dhe shfrytëzuese.<5. pushtetin dhe kontrollin mbi të tjerët.

Ata shpesh i shohin marrëdhëniet ndërpersonale si transaksionale, kërkimorenga individët që mund t'i ndihmojnë ata të arrijnë qëllimet e tyre ose të lartësojnë pozicionin e tyre shoqëror, dhe t'i hedhin poshtë pasi t'i kenë shërbyer qëllimit të tyre.

Smira dhe e drejta në marrëdhëniet ndërpersonale.

Narcisistët shpesh ushqejnë ndjenja të rrënjosura thellë zilie dhe pakënaqësie ndaj atyre që i perceptojnë se janë më të suksesshëm, joshës, më keq se sa mund t'i bëjnë ata të veprojnë më të suksesshëm, joshës, ose më keq. mënyrat, duke minuar arritjet e të tjerëve ose duke u përpjekur për të sabotuar marrëdhëniet e tyre.

Ndjenja e tyre e të drejtës gjithashtu mund t'i bëjë që ata të vendosin pritshmëri jorealiste ndaj atyre që i rrethojnë, duke çuar në një dinamikë të tensionuar dhe të trazuar ndërpersonale.

Si mund të identifikohet dhe të merret me një narcisist deluzion? 😖

Njohja e modeleve të sjelljes narcisiste.

Hapi i parë në identifikimin dhe përballjen me një narcisist deluzional është njohja e modeleve të sjelljes që karakterizojnë këtë çrregullim.

Duke u familjarizuar me tiparet dhe simptomat e zakonshme të narcisizmit, ju mund të kuptoni më mirë motivet e dëmtimit të tyre për të mbrojtur veten nga narcisizmi. vendosja e kufijve dhe kufizimi i ekspozimit.

Bashkimi me një narcisist shpesh kërkon vendosjen e kufijve të qartë dhe kufizimin e ekspozimit tuaj ndaj sjelljeve të tyre toksike.

Duke pohuar nevojat tuaja dhedëshirat dhe duke refuzuar të përafroni veten me perspektivën e shtrembëruar të narcisistit, mund të filloni të shkëputeni nga kontrolli i tyre dhe të rifitoni një ndjenjë autonomie dhe vetëvlerësimi.

Kërkimi i ndihmës profesionale kur është e nevojshme.

Nëse dyshoni se ju ose dikush që e doni mund të luftoni me narcisizmin patologjik të mundshëm<0 sa më shumë që të jetë e mundur. përdhunuesit mund t'i ndihmojnë ata që vuajnë nga NPD të zbulojnë imazhin e tyre të shtrembëruar për veten dhe të zhvillojnë mekanizma më të shëndetshëm përballues, ndërsa njëkohësisht ofrojnë mbështetje dhe udhëzime për ata që janë prekur nga sjellja shkatërruese e narcisistit.

Mendimet përfundimtare.

Ky artikull eksploron botën e çrregullimit të narcisizmit, i cili është veçanërisht i madhërishëm nga narcisizmi, narcisizmi, personaliteti i tij i madh. iluzionet e madhështisë, mungesa e ndjeshmërisë dhe sjelljet manipuluese dhe shfrytëzuese.

Narcisistët mund të klasifikohen si të hapur ose të fshehtë, somatikë ose cerebralë, malinje ose të prekshëm.

Artikulli shpjegon se si shfaqen iluzionet në personalitetet narcisiste dhe simptomat kryesore të NPD. Për t'u marrë me një narcisist deluzional, duhet të njohësh modelet e sjelljes, të vendosësh kufij dhe të kërkosh ndihmë profesionale kur është e nevojshme.

Nëse e keni gjetur artikullin interesant, mund të dëshironi të lexoni "Demaskimi i anës së kujdesshme dhe të dobishme të një fshehtësie".narcisist.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.