Pse narcisistët nuk kanë miq (Një vështrim në miqësitë narcisiste.)

Pse narcisistët nuk kanë miq (Një vështrim në miqësitë narcisiste.)
Elmer Harper

Në këtë artikull, ne do të thellohemi në fushën e miqësive narcisiste dhe do të kuptojmë pse disa individë me prirje narcisiste luftojnë për të ruajtur lidhjet me të tjerët.

Ne do të eksplorojmë gjithashtu karakteristikat e miqve narcisist, si i trajtojnë ata të tjerët dhe çfarë mund të bëjë dikush nëse shoku i tyre shfaq sjellje narcisiste.

Karakteristikat e një shoku narcisist. 👯‍♀️

Shenjat e tipareve narcisiste te një mik.

Një mik narcisist është një individ me një çrregullim të personalitetit narcisist (NPD), një gjendje e karakterizuar nga vetë-përthithje e tepruar, një ndjenjë e fryrë e rëndësisë për veten dhe mungesë empatie. Miq të tillë shpesh janë më të përqendruar te vetja, duke lënë pak hapësirë ​​për mirëqenien e miqve të tyre.

Ata njihen se shfrytëzojnë të tjerët për përfitimin e tyre, u mungon shqetësimi i vërtetë për ndjenjat e të tjerëve dhe presin admirim dhe vëmendje të tepruar nga ata që i rrethojnë.

Mungesa e empatisë në një personalitet narcisist.

Narcitë ndajnë veçoritë kryesore të narcisë për të kuptuar ndjenjat e tyre nga të tjerët dhe ndajnë ndjenjat e tyre të shëndetshme nga të tjerët. Vetëvlerësimi.

Ata vazhdimisht i japin përparësi nevojave të tyre mbi nevojat e të tjerëve, duke çuar shpesh në çështje dhe konflikte në marrëdhënie.

Kjo mungesë ndjeshmërie e bën sfidues për ta të krijojnë lidhje të thella dhe të qëndrueshme me të tjerët.

Narcistë kundër njerëzve normalë: çelësiDallimet.

Ndërsa të gjithë mund të shfaqin disa tipare narcisiste herë pas here, individët me NPD shfaqin modele sjelljeje që ndryshojnë dukshëm nga ata pa çrregullim.

Ata kanë një nevojë të pangopur për admirim, një ndjenjë të shtuar të së drejtës dhe shpesh përfshihen në manipulime. për të ruajtur vlerat e tyre të përgjithshme të ndryshueshme<1 dhe refuzojnë vlerat e tyre të përgjithshme. marrëdhëniet dhe mund të empatizohen me të tjerët.

Si i trajtojnë narcisistët miqtë e tyre dhe si i prishin miqësitë. 👩🏾‍⚖️

Miqësi narcisiste: Jep dhe Merr apo Thjesht Merr?

Në një miqësi narcisiste, narcizisti shpesh adopton një qasje që merr të gjitha dhe mos jep, duke shfrytëzuar dashamirësinë e miqve të tyre për përfitime personale.

Ata mund të mos mashtrojnë nevojat e tyre për të manipuluar sërish miqtë e tyre. duke vazhduar.

Rrjedhimisht, miqësi të tilla shpesh bëhen të paqëndrueshme ndërsa pakënaqësia krijohet në palën tjetër.

Si narcisistët shpesh i përfundojnë miqësitë papritur.

Narcisistët priren t'i japin fund miqësive papritur dhe pa paralajmërim. kur ata nuk e perceptojnë më të drejtën evokey nga të tjerët, atëherë mund të përpiqen të përfitojnë nga të tjerët

sjelljen e tyre të pashpirt. Për më tepër, ata rrallë përjetojnë pendim ose marrin përgjegjësi për veprimet e tyre, në vend të kësaj ua vënë fajin të tjerëve.

Pse është e vështirëpër të bërë një narcisist të ndjejë keqardhje.

Për shkak të rëndësisë së tyre të perceptuar dhe ndjenjës së fryrë të vetëvlerësimit, narcisistët përpiqen të pranojnë përgjegjësinë personale për çdo keqbërje në marrëdhëniet e tyre.

Kjo mungesë vullneti për të reflektuar në vetvete dhe për të pranuar fajin është një arsye kryesore pse është e vështirë të ndihet një narcisist. Koha për të bërë miq. 🏃🏼

Roli i narcisizmit në dinamikën e miqësisë

Karakteristikat narcisiste e bëjnë të vështirë për një individ me NPD të krijojë dhe të mbajë miqësi të mirëfillta.

Nevoja e tyre e vazhdueshme për admirim, manipulim dhe shfrytëzim shpeshherë shkakton pakënaqësi në marrëdhëniet e tyre dhe tensione në marrëdhëniet e tyre

A kanë narcisistët miq: mite dhe keqkuptime

Megjithë besimin popullor, disa narcistë mbajnë miqësi – edhe nëse marrëdhëniet e tyre janë shpesh sipërfaqësore dhe jetëshkurtra.

Ata gjithashtu mund të përdorin sharmin dhe karizmën e tyre për të fituar njohje të reja. Megjithatë, mungesa e ndjeshmërisë dhe shqetësimit të vërtetë për të tjerët shpesh pengon zhvillimin e lidhjeve të thella dhe kuptimplote.

Si mungesa e empatisë kufizon aftësinë për të krijuar miq të një narcisisti.

Empatia është thelbësore për formimin dhe ruajtjen e miqësive, pasi i lejon individët të lidhen me të tjerët dhe të mbështesin njëri-tjetrin gjatë sfidaveherë. Paaftësia e një narcisisti për të empatizuar e bën të vështirë që ata të jenë një mik i besueshëm dhe mbështetës.

Çfarë të bëni nëse shoku juaj është narcisist. 💁🏾

Hapat që duhet të ndërmerrni nëse dyshoni se shoku juaj ka një çrregullim të personalitetit narcisist

Nëse dyshoni se shoku juaj ka NPD, merrni parasysh vlerësimin e dinamikës së miqësisë tuaj dhe diskutoni shqetësimet tuaja me një profesionist të shëndetit mendor.

Ata mund t'ju japin udhëzime dhe t'ju ndihmojnë të zhvilloni marrëdhëniet me

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë kur një djalë puth faqen tuaj? një narcisist.

Përfundimi i një miqësie me një narcisist mund të jetë emocionalisht i vështirë. Praktikoni vetë-kujdesin dhe kërkoni mbështetje nga miqtë, familja ose një profesionist i shëndetit mendor. Mbani kufij të fortë dhe shmangni përfshirjen në argumente ose manipulime nga narcisisti.

Gjetja e mbështetjes dhe shërimit nga miqësitë narcisiste.

Shërimi nga një miqësi narcisiste përfshin të kuptuarit dhe përpunimin e përvojave tuaja. Anëtarësimi në grupe mbështetëse dhe përfshirja në terapi mund të ndihmojë në vërtetimin e ndjenjave tuaja dhe të sigurojë burime për përballimin e trazirave emocionale që vijnë nga marrëdhënie të tilla.

Shiko gjithashtu: 90 fjalë negative që fillojnë me Y (me përkufizime)

A mund të ndryshojnë narcisistët dhe të kenë miqësi të vërteta? 𝌡

Një studim konfirmon: Ndryshimi në tiparet narcisiste është i mundshëm.

Megjithëse është një sfidë, ndryshimi në tiparet narcisiste është i mundur. Hulumtimet tregojnë se vetë-ndërgjegjësimi dhe angazhimi afatgjatë ndaj terapisë mund t'i ndihmojnë individët me NPD të zhvillojnë modele më të shëndetshme relacionale dhe aftësi empatie.

Si terapia mund t'i ndihmojë narcisistët të zhvillojnë empatinë.

Terapia mund të luajë një rol vendimtar për të ndihmuar narcisistët të kuptojnë efektet e sjelljes së tyre tek të tjerët dhe të zhvillojnë ndjeshmëri. Nëpërmjet introspeksionit dhe teknikave terapeutike, individët me NPD mund të mësojnë mënyra më të shëndetshme për të lundruar në marrëdhënie dhe për të nxitur lidhje të vërteta.

A ia vlen përpjekja miqësia me një narcisist?

Miqësia me një narcisist mund të jetë tepër sfiduese dhe shterruese emocionalisht. Në fund të fundit, i takon çdo personi të peshojë përfitimet dhe të metat e mbajtjes së një marrëdhënieje të tillë.

Për disa, potenciali për ndryshim dhe rritje personale mund të meritojë përpjekjen, ndërsa të tjerët mund të zgjedhin të distancohen për mirëqenien e tyre.

Mendimet përfundimtare

Miqësitë narcisiste shpeshherë janë sipërfaqësore dhe narcisiste për shkak të mungesës së egoizmit ose mungesës së shkurtër. , dhe shfrytëzimin e të tjerëve. Karakteristikat kryesore të një miku narcisist përfshijnë një ndjenjë të fryrë të rëndësisë së vetvetes dhe një nevojë të vazhdueshme për admirim. Këto tipare e bëjnë të vështirë për narcisistët të krijojnë dhe të mbajnë miqësi të vërteta.

Nëse shoku juaj shfaq sjellje narcisiste, kërkoni udhëzime nga një profesionist i shëndetit mendor, krijonikufijtë dhe praktikoni kujdesin për veten. Ndryshimi është i mundur përmes terapisë dhe vetëdijes, por mbajtja e një miqësie me një narcisist kërkon peshimin e përfitimeve dhe të metave për mirëqenien tuaj. Nëse e keni gjetur të dobishëm këtë artikull, mund të gjeni se çfarë është e dobishme ndërprerja e çdo kontakti me një narcisist.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.