Çfarë do të thotë kur dikush po projekton? (Projeksion psikologjik)

Çfarë do të thotë kur dikush po projekton? (Projeksion psikologjik)
Elmer Harper

Tabela e përmbajtjes

Ju mund të pyesni veten se çfarë do të thotë kur dikush projekton mbi ju. Nëse është kështu, ju keni

Shiko gjithashtu: Si të zemëroni një narcisist (Udhëzuesi përfundimtar)

Ju mund të pyesni veten se çfarë do të thotë kur dikush projekton mbi ju. Nëse është kështu, ju keni ardhur në vendin e duhur për ta kuptuar këtë, si dhe atë që mund të bëni në lidhje me të.

Kur dikush po projekton, ata në thelb përpiqen t'i transferojnë çështjet dhe pasiguritë e tyre të brendshme te dikush tjetër.

Projeksioni është një mekanizëm mbrojtës psikologjik ku ju keni ndjenja dhe emocione me të cilat nuk jeni dakord në vend që të zotëroni ndjenjën e keqe që i projektoni te dikush tjetër.

Kjo mund të bëhet në mënyrë pasive-agresive, ose mund të jetë më e hapur. Në secilin rast, qëllimi është zakonisht që ta bëni personin tjetër të ndihet keq për veten, në mënyrë që projektori të ndihet më mirë në krahasim. Ky është një mekanizëm i pashëndetshëm përballimi që nuk zgjidh çështjet themelore.

Projeksioni është ajo që po ndodh në kokën tuaj dhe jo ajo që njerëzit po ju thonë.

Cilat janë shembujt e projeksionit?

Projeksioni është një mekanizëm mbrojtës psikologjik në të cilin individët ia atribuojnë mendimet, ndjenjat ose impulset e tyre njerëzve të tjerë.

Për shembull, nëse dikush ndihet fajtor për diçka që ka bërë, ai mund ta projektojë fajin e tij te dikush tjetër duke e akuzuar atë person se ka bërë të njëjtën gjë.

Projeksioni mund të jetë gjithashtu një formë mohimi.Për shembull, nëse dikush nuk dëshiron të pranojë se është i zemëruar, ai mund ta projektojë zemërimin e tij te dikush tjetër dhe të thotë se ai person është i zemëruar.

8 mënyra se si një person mund të projektohet ndaj jush.

  1. Ata po përpiqen t'ju bëjnë të ndiheni sikur jeni ju ai me problemin. <8y>
  2. po përpiqeni të kontrolloni situatën duke ju bërë të ndiheni sikur jeni ai që është jashtë kontrollit.
  3. Ata po përpiqen t'ju bëjnë të ndiheni në faj.
  4. Ata mund të ndihen të pasigurt dhe të kërkojnë siguri.
  5. Mund të ndihen të kërcënuar dhe po përpiqen t'i përballojnë ju. pasiguritë e tyre.
  6. Ata po përpiqen të kontrollojnë situatën duke të bërë ty djaloshin e keq.
  7. Ata po përpiqen të shmangin keqbërjen e tyre ndaj teje.
  8. Ata po e bëjnë veten të ndihen më mirë duke të poshtëruar.

Po ndihen sikur po përpiqen të bëjnë ty problemin me ty.<5. për t'ju bërë të ndiheni sikur problemi qëndron tek ju. Kjo mund të bëhet përmes ndezjes së gazit, manipulimit dhe mjeteve të tjera të kontrollit. Është e rëndësishme të mbani mend se ju nuk jeni problemi - ata janë. Dhe, mund të ndërmerrni hapa për të mbrojtur veten nga abuzimi i tyre.

Ata po i shmangin problemet e tyre te ju.

Kurdikush po projekton çështjet e veta mbi ju, ata në thelb po përpiqen të shmangin trajtimin e problemeve të tyre duke ju bërë të dukeni si problemi.

Kjo mund të bëhet në disa mënyra, si duke bërë akuza të rreme, duke ekzagjeruar gabimet tuaja ose duke kritikuar vazhdimisht sjelljen tuaj.

Jo vetëm që kjo është frustruese dhe e padrejtë, por gjithashtu mund të dëmtojë marrëdhënien tuaj me atë person.

Nëse e gjeni veten në fund të projeksionit, përpiquni të bëni një bisedë të qetë dhe racionale me personin për të kuptuar se çfarë po ndodh në të vërtetë.

Ata po përpiqen të kontrollojnë situatën duke ju bërë të ndiheni sikur jeni ai që është jashtë kontrollit.

Ata mund të përpiqen të kontrollojnë situatën duke ju bërë të ndiheni jashtë kontrollit. Kjo mund të bëhet në një sërë mënyrash, të tilla si ndezja e gazit, e cila është një formë manipulimi që synon t'ju bëjë të vini në dyshim realitetin dhe kujtesën tuaj.

Metodat e tjera mund të përfshijnë lojërat e mendjes, bërjen e akuzave të rreme ose vendosjen e vazhdueshme në mbrojtje.

Shiko gjithashtu: Psikologjia që qëndron pas lidhjes me dikë (mosrespektim)

Nëse dikush po projekton, shpesh ndodh sepse ai ndihet i pasigurt për diçka vetë dhe po përpiqet të marrë kontrollin në mënyrë që të ndihet më mirë.

Është e rëndësishme të mbani mend se ju nuk jeni përgjegjës për ndjenjat e tyre dhe nuk duhet t'i lini ata t'ju manipulojnë duke menduar se jeni.

Ata janë përgjegjës për ndjenjat e tyre.duke u përpjekur të të bëjë të ndihesh fajtor.

Kur dikush po projekton, ai mund të përpiqet të të bëjë të ndihesh fajtor për diçka. Ata mund ta bëjnë këtë sepse ndihen vetë fajtorë, ose sepse duan të kontrollojnë situatën.

Sido që të jetë, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për atë që po bëjnë dhe të mos lejoni që t'ju kontrollojnë me fajin e tyre.

Ata mund të ndihen të pasigurt dhe të kërkojnë siguri.

Nëse dikush po projekton, mund të ndihet i pasigurt dhe po kërkon siguri. Kjo mund të shfaqet kur ata vazhdimisht kërkojnë vërtetim nga të tjerët ose sulmojnë kur nuk marrin atë që duan.

Projeksioni mund të jetë një mënyrë për të përballuar vetëvlerësimin e ulët ose ankthin, por nuk është një zgjidhje e shëndetshme afatgjatë. Nëse mendoni se dikush mund të jetë duke projektuar, përpiquni të bëni një bisedë të sinqertë me ta për mënyrën se si ndihet.

Ata mund të ndihen të kërcënuar dhe po përpiqen të gjejnë një mënyrë për ta përballuar.

Mund të nënkuptojë se ndihen të kërcënuar dhe po përpiqen të gjejnë një mënyrë për ta përballuar. Ndoshta ata ndihen sikur janë në rrezik dhe duhet të mbrohen.

Ndoshta ata ndihen të mbingarkuar dhe duhet të gjejnë një mënyrë për të çliruar ndjenjat e tyre. Mund të nënkuptojë gjithashtu se ata po ndihen fajtorë për diçka dhe po i projektojnë ndjenjat e tyre te të tjerët.

Ata po bëjnë supozime për ju bazuar në pasiguritë e tyre.

Kur dikush është në gjendje tëduke parashikuar, ata mund të bëjnë supozime për ju bazuar në pasiguritë e tyre.

Kjo mund të jetë një gjë e vështirë për t'u përballuar, pasi mund t'ju bëjë të ndiheni të gjykuar ose të keqkuptuar në mënyrë të padrejtë. Është e rëndësishme të mbani mend se kjo nuk ka të bëjë me ju dhe se personi tjetër ka të ngjarë të veprojë nga frika ose pasiguria.

Nëse mundeni, përpiquni të keni dhembshuri për personin tjetër dhe të kuptoni se nga vijnë. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të pajtoheni me ta, por mund të ndihmojë në shpërndarjen e situatës.

Ata po përpiqen të kontrollojnë situatën duke të bërë ty djaloshin e keq.

Ata po përpiqen të kontrollojnë situatën duke të bërë ty djaloshin e keq. Ky quhet "projeksion" dhe është një taktikë e zakonshme e përdorur nga njerëzit që duan të shmangin marrjen e përgjegjësisë për veprimet e tyre dhe zgjedhjet e jetës.

Duke vënë fajin mbi ju, ata mund të shmangin ndjenjën e fajit ose të turpit. Kjo mund të jetë shumë e dëmshme, veçanërisht nëse nuk po bëni asgjë të gabuar.

Nëse dikush po projekton mbi ju, përpiquni të qëndroni të qetë dhe të tregoni ndjenjat e tij të vërteta me respekt.

Ata po përpiqen të shmangin keqbërjen e tyre ndaj jush.

Kur dikush po projekton, ata po përpiqen të devijojnë keqbërjen e tyre ndaj jush.

Kjo do të thotë se ata po përpiqen t'ju bëjnë të dukeni si personi i keq në situatën kur me të vërtetë, ata janë ata që kanë faj.

Kjo shpesh bëhet në njëpërpiquni ta bëni veten të ndihet më mirë për zgjedhjet ose veprimet e tyre.

Ata po e bëjnë veten të ndihen më mirë duke ju poshtëruar juve.

Kur dikush po ju poshtëron, ka të ngjarë që ata po e bëjnë këtë në mënyrë që të ndihen më mirë.

Kjo ndodh sepse ata mund të ndihen inferiorë ndaj jush në një farë mënyre dhe duke ju bërë të dukeni më pak se ata, ata mund të nxisin egon e tyre.

Sigurisht, kjo është vetëm një masë e përkohshme dhe personi ka të ngjarë të vazhdojë t'ju poshtërojë në mënyrë që të ruajë ndjenjën e tij të rreme të epërsisë.

Në fund, është e rëndësishme të mbani mend se dikush që ndjen nevojën për të përulur vazhdimisht të tjerët, zakonisht e bën këtë sepse është i pasigurt dhe nuk ka besim në vetvete.

Në vijim, ne do t'i shohim pyetjet më të shpeshta. 10>Çfarë është projektimi në një marrëdhënie?

Kur ne projektojmë, zakonisht nuk jemi të vetëdijshëm se po e bëjmë atë. Ne shohim cilësi tek të tjerët që nuk na pëlqejnë tek vetja dhe më pas ia atribuojmë ato personit tjetër.

Për shembull, nëse jeni paragjykues, mund ta gjeni veten duke menduar vazhdimisht se partneri juaj po ju gjykon.

Nëse jeni të pasigurt, mund të mendoni se partneri juaj po flirton vazhdimisht me njerëz të tjerë. Nëse e keni të vështirë të jeni të pambrojtur, mund ta gjeni veten duke e akuzuar partnerin tuaj se nuk është i hapur me ju.

Projeksioni mund të jetëshkatërruese në një marrëdhënie, sepse krijon armiqësi mes partnerëve që nuk ishin aty më parë dhe mund të na pengojë ta shohim qartë partnerin tonë.

Çfarë t'i thuash dikujt që po projekton?

Ka disa gjëra që mund t'i thuash dikujt që po projekton ndjenjat e veta mbi ty. Së pari, mund të përpiqeni të shpjegoni se nuk ndiheni njësoj si ata.

Kjo mund të jetë e vështirë, pasi personi mund të mos dëshirojë të dëgjojë ose mund të bëhet mbrojtës. Ju gjithashtu mund të përpiqeni të vërtetoni ndjenjat e tyre, edhe nëse nuk jeni dakord me ta.

Kjo mund t'i ndihmojë ata të ndihen të dëgjuar dhe të kuptuar. Së fundi, ju mund të ofroni mbështetjen dhe mirëkuptimin tuaj. Kjo mund t'i bëjë të ditur personit se ju jeni aty për të, edhe nëse nuk jeni domosdoshmërisht dakord me ndjenjat e tij.

Çfarë e shkakton dikë që të projektojë?

Mund të ketë shumë arsye pse dikush mund t'i projektojë ndjenjat e tij te të tjerët. Ndonjëherë mund të jetë një mekanizëm mbrojtës, një mënyrë për të shmangur përballjen me emocione apo situata të vështira.

Në raste të tjera mund të jetë një mënyrë për të kontrolluar situatën ose njerëzit e tjerë duke manipuluar emocionet e tyre. Mund të jetë gjithashtu një mënyrë për të fituar vëmendje ose për t'u ndjerë më i rëndësishëm.

Në disa raste, mund të jetë një proces i pavetëdijshëm që ndodh kur dikush ndihet i pasigurt ose i kërcënuar.

Pse projektojnë njerëzit?

Ka shumë arsye pse njerëzit mund t'i projektojnë ndjenjat e tyre te të tjerët. Ndonjeherekjo është për shkak se ata kanë frikë të përballen me emocionet e tyre kokë më kokë.

Ose, ata mund të mos jenë të vetëdijshëm se po e bëjnë atë. Herë të tjera, mund të jetë një mekanizëm mbrojtës për të shmangur marrjen e përgjegjësisë për veprimet e tyre.

Në disa raste, projektimi mund të jetë i dobishëm. Për shembull, nëse dikush ndihet i mbingarkuar, projektimi te të tjerët mund t'i ndihmojë ata të ndihen më të kontrolluar.

Por më shpesh sesa jo, projektimi është i dëmshëm. Mund të dëmtojë marrëdhëniet dhe të krijojë konflikte të panevojshme.

Nëse e shihni veten duke projektuar shpesh, përpiquni të bëni një hap prapa dhe të shqyrtoni ndjenjat tuaja. Shihni nëse ka diçka që po shmangni ose nëse po reagoni ndaj diçkaje në një mënyrë jo të shëndetshme.

Pasi të identifikoni rrënjën e problemit, mund të filloni të punoni për ta trajtuar atë në një mënyrë më të shëndetshme.

Si mund ta dalloni nëse dikush po projekton?

Kur dikush po projekton, ai mund të veprojë në mënyra që janë jashtë karakterit ose duken të tepërta. Ata gjithashtu mund të bëjnë akuza që nuk bazohen në realitet.

Nëse nuk jeni të sigurt nëse dikush po projekton, pyeteni drejtpërdrejt për sjelljen e tyre. Nëse ata nuk janë në gjendje të shpjegojnë veprimet e tyre, kjo mund të jetë një shenjë se ata po projektojnë.

Si i trajtoni projektet?

Nuk ka asnjë përgjigje për këtë pyetje pasi të gjithë e trajtojnë projektimin ndryshe. Disa njerëz mund të përpiqen ta shmangin atë krejtësisht, ndërsa të tjerët mund ta përballojnë atë kokë më kokë.

Disa mund të përpiqen të shpërfillin ndjenjat e tyre, ndërsa të tjerët mund të flasin hapur për to. Gjëja e rëndësishme është të gjeni atë që funksionon më mirë për ju dhe t'i përmbaheni asaj.

Nëse jeni duke luftuar me projektimin, mos kini frikë të kërkoni ndihmë nga një mik ose profesionist dhe mbani mend nëse një person projektohet për ju, ai fiton vetëm nëse e lejoni në kokën tuaj.

Si silleni me një partner që po projekton?

Mund të jetë e vështirë të merreni me një partner që po projekton. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë po projektojnë, pyesni ata drejtpërdrejt. Nëse ata nuk duan ose nuk janë në gjendje të shpjegojnë veten e tyre, mund të jetë e nevojshme të ndahen pak kohë për t'i lejuar të dy të qetësohen dhe të reflektojnë mbi situatën. Ndërkohë, përpiquni të jeni mirëkuptues dhe mbështetës.

Mendimet përfundimtare

Ka disa interpretime të ndryshme se çfarë do të thotë kur dikush projekton, në varësi të situatës dhe kontekstit. Në përgjithësi, ky është një mekanizëm përballues për dikë që ndihet keq me veten dhe nuk është i gatshëm të pranojë të metat ose ndjenjat e tij.

Këshilla jonë më e mirë kur dikush po ju projekton, mos lejoni që t'ju shqetësojë, mos e lini në kokën tuaj. Kur ata të jenë qetësuar, pyetini se si mendoni se ju bën të ndiheni.

Shpresojmë të keni gjetur përgjigjen e pyetjes suaj, faleminderit që lexuat.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.