Pse nuk më pëlqen instinktivisht dikë?

Pse nuk më pëlqen instinktivisht dikë?
Elmer Harper

A keni ndonjëherë një mospëlqim të fortë ndaj dikujt pa e ditur pse? Në këtë postim, ne do të përpiqemi të zbulojmë arsyet pas tij dhe të identifikojmë disa nga shkaqet më të zakonshme.

Shpesh nuk e pëlqejmë menjëherë dikë pa ndonjë mendim apo gjykim të vetëdijshëm. Kjo është zakonisht për faktin se ne kemi një ide të paracaktuar për personin, bazuar në përvojat e kaluara, apo edhe ato që kemi dëgjuar nga të tjerët.

Ne gjithashtu mund të krijojmë një opinion për dikë bazuar në pamjen e tij fizike, sjelljet ose faktorë të tjerë që mund të shihen lehtësisht me sytë tanë.

Mos pëlqimi i menjëhershëm i dikujt mund të ndikohet gjithashtu nga emocionet dhe ndjenjat tona për momentin, gjë që mund të na bëjë të krijojmë një mendim negativ për ta përpara se të gjejmë kohë për t'i njohur siç duhet .

Është e rëndësishme të mbani mend se ne të gjithë kemi paragjykimet dhe opinionet tona individuale dhe se nuk duhet të gjykojmë dikë bazuar vetëm në përshtypjet tona fillestare. Nëse marrim kohë për të njohur dikë më mirë, mund të zbulojmë se ai ka më shumë nga sa duket dhe mospëlqimi ynë instinktiv mund të zhduket.

Ka shumë gjëra që duhet t'i marrim parasysh kur vjen tek mospëlqimi instinktivisht i dikujt këtu janë 5 arsyet pse mund të ndiheni kështu.

8 Arsyet pse nuk e pëlqejnë dikë në çast.

  1. Ata kanë një qëndrim ose pikëpamje negative.
  2. Ata nuk janë të interesuar të arrijnëju njohin.
  3. Ata tallen me ju ose ju poshtërojnë.
  4. Ata nuk i respektojnë apo vlerësojnë mendimet apo sugjerimet tuaja.
  5. Duket se ata po konkurrojnë me ju.

Ata kanë një qëndrim ose pikëpamje negative.

Mund të jetë e lodhshme jini pranë dikujt që gjithmonë shikon në anën e errët të gjërave dhe nuk duket se është kurrë i lumtur. Është gjithashtu zhgënjyese t'i dëgjosh të flasin vazhdimisht negativisht dhe të fokusohen në atë që është e gabuar në vend të asaj që është e drejtë. Pikëpamja e tyre pesimiste mund ta bëjë të vështirë që të ketë biseda domethënëse apo edhe thjesht të shijojë kohën së bashku. Qëndrimet negative mund të tërheqin energjinë e një grupi dhe të krijojnë një përvojë të pakëndshme për të gjithë të përfshirët.

Ata nuk janë të interesuar të të njohin.

Kur takoj dikë që nuk është Nuk jam i interesuar të më njohë, përgjigja ime instinktive është mospëlqimi. Mund të jetë e vështirë të kuptosh pse dikush nuk do të donte të më njihte dhe mund të çojë në ndjenja të të qenit i padëshiruar apo edhe i refuzuar.

Është e natyrshme që reagimi im i parë të ishte negativ. Megjithatë, kjo ndjenjë nuk duhet të zgjasë. Mund t'i kujtoj vetes se mund të ketë një sërë arsyesh pse personi nuk është i interesuar të më njohë, dhe kjo nuk reflekton domosdoshmërisht në vlerën time si person.

Ndoshta ata janë të zënë ose të preokupuar me diçka tjetër, ose ndoshta janë thjesht të turpshëm dhe kanë nevojë për më shumë kohëpara hapjes. Sido që të jetë rasti, duke i kujtuar vetes këto mundësi, unë mund të përpiqem të mbaj larg çdo ndjenjë negative dhe të mbaj një mendje të hapur.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë kur dikush heq syzet Gjuha e trupit?

Ata tallen me ju ose ju poshtërojnë.

Kur dikush ju tallet ose ju poshtëron, mund të jetë shumë lënduese dhe t'ju bëjë të ndiheni sikur nuk i përkisni. Është një instinkt i natyrshëm të mos e pëlqesh instinktivisht dikë që po tallen ose të poshtëron kur të takojnë për herë të parë.

Kjo ndodh sepse ne të gjithë duam të respektohemi dhe të pranohemi për atë që jemi dhe kur dikush është duke mos na vlerësuar, mund të na bëjë të ndihemi më pak se. Gjithashtu sugjeron që personi mund të ketë disa probleme themelore me pasigurinë dhe mungesën e vetëbesimit, të cilat mund të duken si sjellje fyese.

Në fund të fundit, nëse dikush vazhdimisht po tallen ose ju poshtëron, është më mirë që bëni një hap prapa dhe vlerësoni situatën, duke kujtuar gjithashtu se nuk është faji juaj dhe se nuk ka nevojë të merrni përsipër ndonjë ndjenjë negative që mund të paraqesin mbi ju.

Ata nuk e respektojnë apo vlerësojnë opinionet ose sugjerimet.

Kur nuk ju pëlqen instinktivisht dikë, mund të jetë për shkak se ai nuk respekton ose vlerëson mendimet ose sugjerimet tuaja. Mund të jetë aq e vogël sa injorimi i një komenti që bëni në një mjedis grupi, ose mosdëgjimi i asaj që kam për të thënë.

Kjo mungesë respekti mund të jetë shumë shqetësuese dhe më bën të ndihemsikur idetë dhe mendimet e mia nuk kanë rëndësi. Mund të rrjedhë gjithashtu nga ndonjë ndjenjë negative që personi ka ndaj meje, të cilat mund të mos jenë as të dukshme për të.

Nëse dikush është vazhdimisht i pasjellshëm me mua ose bën vërejtje të vrazhda për diçka që kam thënë, kjo mund të më japë një përshtypje të pafavorshme për ta. Edhe nëse kjo sjellje është e paqëllimshme, përsëri tregon se ata nuk kujdesen vërtet për këndvështrimin tim. Ky lloj qëndrimi mund të jetë jashtëzakonisht i dëmshëm për marrëdhëniet dhe më bën të hezitoj t'i besoj dikujt.

Ata duket se po konkurrojnë me ju.

Ju mund të mos e pëlqeni instinktivisht dikë kur duket se është gjithmonë konkurrues me ju. Ky lloj personi shpesh përpiqet t'ju shkëlqejë ose t'ju tejkalojë në çdo mënyrë të mundshme, dhe kjo mund të jetë jashtëzakonisht zhgënjyese. Më bën të ndihem sikur jam i papërshtatshëm dhe i paaftë për të konkurruar me ta, gjë që mund të çojë në ndjenjën e pasigurisë dhe vetëvlerësimit të ulët.

Natyra konkurruese e këtij personi mund të krijojë gjithashtu një ndjenjë konkurrence mes nesh. është e padobishme dhe e panevojshme. Ai largon potencialin për bashkëpunim dhe rritje që mund të ishte arritur nëse do të punonim së bashku.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë kur dikush injoron emailet tuaja

Është e rëndësishme të mbani mend se secili ka pikat e veta të forta, kështu që nuk është e nevojshme të përpiqeni dhe të konkurroni për të provuar vlera juaj. Të mësosh të pranosh veten ashtu siç je dhe të festosh sukseset e të tjerëve është mënyra më e mirë për të nxitur shëndetinmarrëdhëniet me ata që ju rrethojnë.

Në vijim do t'i hedhim një vështrim disa pyetjeve më të zakonshme.

Pyetjet e bëra më shpesh

a mund të mos pëlqeni dikë pa arsye?

Është e mundur të zhvillohet një ndjenjë mospëlqimi për dikë pa ndonjë arsye të dukshme. Mund të jetë e vështirë të shpjegosh pse ndodh kjo, por është e mundur të ndjesh një neveri ndaj tyre. Kjo mund të jetë për shkak të disa tipareve të personalitetit që ka një person, ose thjesht sepse prania e tyre ju bën të mos ndiheni rehat. Mund të jetë gjithashtu për shkak të përvojave të kaluara me njerëz që janë të ngjashëm në një farë mënyre.

Është e rëndësishme të pranojmë se ndjenjat dhe reagimet tona janë të vlefshme, edhe nëse nuk e kuptojmë pse i ndiejmë ato. Ne duhet të përpiqemi të mos e gjykojmë veten se ndihemi në këtë mënyrë dhe në vend të kësaj të punojmë për të kuptuar pse mund të ketë ndodhur, në mënyrë që të mund të largohemi nga ajo nëse është e nevojshme.

A është normale të urrejmë apo të mos pëlqejmë dikë pa asnjë arsye?

Jo, nuk është normale të urresh apo të mos pëlqesh dikë pa asnjë arsye. Ne duhet të përpiqemi gjithmonë të jemi të respektueshëm dhe të vëmendshëm ndaj ndjenjave të njerëzve të tjerë, pavarësisht nga situata. Njerëzit mund të kenë mendime dhe besime të ndryshme, por kjo nuk do të thotë që ne duhet t'i shprehim ndjenjat tona negative ndaj tyre pa një arsye të vlefshme.

Duhet të përpiqemi të kuptojmë pse ata mendojnë ndryshe nga ne dhe të jemi mendjehapur për pikëpamjet e tyre. Urrejtja e dikujt osemospëlqimi i tyre pa asnjë justifikim mund të çojë në konflikt të panevojshëm që mund të krijojë një përçarje në marrëdhënie dhe të shkaktojë shumë stres për të gjithë të përfshirë.

Prandaj, është e rëndësishme të respektojmë mendimet e të gjithëve dhe të sigurohemi që të mbetemi mendjehapur kur ndërveprojmë me të tjerët.

A mund të urreni në shikim të parë?

Është e mundur të ndjeni një mospëlqim të menjëhershëm për dikë pasi ta takoni, por është e rëndësishme të mbani mend se kjo ndjenjë mund të mos bazohet në ndonjë provë reale ose kuptimplote. Në disa raste, ndjenja e urrejtjes mund të jetë rezultat i pasigurive, paragjykimeve ose nocioneve tona të paragjykuara.

Është gjithashtu e mundur që reagimi ynë fillestar mund të jetë për shkak të një përvoje negative që kemi pasur me dikë të ngjashëm në e shkuara.

Në çdo rast, është e rëndësishme të gjejmë kohë për të njohur dikë përpara se të krijojmë një opinion për të pasi përshtypjet tona të para shpesh mund të jenë mashtruese. Marrja e disa momenteve për të vëzhguar dhe ndërvepruar me personin mund të na ndihmojë të krijojmë një opinion që është më i saktë dhe më i mirëinformuar.

Si silleni me njerëzit që nuk ju pëlqejnë?

Kur kam të bëj me njerëz që nuk më pëlqejnë, është e rëndësishme të mbani mend se çdo histori ka gjithmonë dy anë. Përpiqem të jem i respektueshëm dhe i sjellshëm, edhe nëse nuk jam dakord me ta ose nuk ndihem rehat pranë tyre. Është gjithashtu e rëndësishme të bëni një hap prapa dhe të vlerësoni situatënobjektivisht.

Në vend që të përqendrohem në atë se si ndihem për personin, përpiqem të përqendrohem në atë që thuhet dhe të kërkoj ndonjë fushë të përbashkët. Për më tepër, sigurohem që t'i komunikoj ndjenjat e mia në mënyrë të respektueshme, në mënyrë që askush të mos ndihet i sulmuar ose i nënçmuar. Së fundi, nëse gjithçka tjetër dështon, mund të jetë e nevojshme të kufizoni kontaktin me personin ose të gjeni mënyra për t'i shmangur ata krejtësisht.

Pse nuk më pëlqejnë menjëherë njerëzit e suksesshëm?

Është e natyrshme të ndiej një ndjenjën e zilisë kur përballemi me dikë që ka arritur më shumë se ne. Është e lehtë të jesh xheloz për suksesin e tyre dhe t'i indinjosh ata që kanë gjëra që ne nuk i kemi. Njerëzit e suksesshëm shpesh shfaqen si arrogantë ose të përmbajtur, gjë që mund të na japë përshtypjen se ata nuk janë në kontakt dhe nuk i kuptojnë betejat tona.

Kjo mund të na bëjë të ndihemi sikur ata nuk kujdesen për askënd, por veten, gjë që mund të çojë në një mospëlqim të menjëhershëm. Ne gjithashtu mund të frikësohemi nga fuqia, pasuria ose ndikimi i tyre dhe të ndihemi sikur arritjet tona janë të zbehta në krahasim.

Në fund, është e rëndësishme të mbani mend se të gjithë kanë rrugë të ndryshme në jetë dhe askush nuk duhet të gjykohet vetëm për suksesin e tij.

Mendimet e fundit

Mund të mos na pëlqejnë instinktivisht dikush për një sërë arsyesh, të tilla si sjelljet e tyre, qëndrimi i tyre ndaj nesh dhe përvojat tona të kaluara. Sugjerimi ynë është që t'i besoni ndjenjës suaj të zorrëve derisa të ndodhëvërtetohet e kundërta. Shpresojmë të keni gjetur përgjigjen që keni kërkuar në postimin që mund të dëshironi të shikoni Si të lexoni gjuhën e trupit të meshkujve? (Zbulo)
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.