Gjuha e trupit është reale apo pseudoshkencë? (Komunikim joverbal)

Gjuha e trupit është reale apo pseudoshkencë? (Komunikim joverbal)
Elmer Harper

Tabela e përmbajtjes

Kjo është një pyetje e vjetër që duhet t'i përgjigjet në një sërë mënyrash për të arritur vërtet në thelbin e idesë. Nëse doni të kuptoni nëse gjuha e trupit është reale, atëherë keni ardhur në vendin e duhur, ne do të bëjmë një zhytje të thellë për të zbuluar nëse kjo është e vërtetë apo jo.

Përgjigja e shpejtë për pyetjen "a është e vërtetë gjuha e trupit" është PO, sigurisht që është. Ne përdorim shenja dhe sinjale gjatë gjithë kohës, mendoni për këtë për një sekondë. Ne përdorim gishtin e madh lart për "të gjitha të mirat" ose mund t'i godasim dikujt zogun (gishtin e mesëm) për të treguar zemërimin tonë ndaj dikujt. Por ajo shkon shumë më thellë se kaq.

Gjuha e trupit është një formë e komunikimit joverbal. Është përdorimi i pamjes fizike, gjesteve, qëndrimit dhe formave të tjera të gjuhës së trupit për të komunikuar. Ne e përdorim atë çdo ditë për të dhënë sinjale joverbale ndërsa komunikojmë me njëri-tjetrin.

5 mënyra se si mund të thoni se komunikimi joverbal është i vërtetë.

  1. Ne përdorim gjuhën e trupit tonë Pasqyrë të tjerëve për të ndërtuar raporte.
  2. Ne reagojmë joverbalisht ndaj stimujve pozitivë dhe negativë> Ne përdorim shprehje emocionale. përdorni gjuhën e trupit për të dërguar mesazhe.
  3. Ne përdorim sinjale joverbale për të përmirësuar mesazhet verbale.

Ne përdorim gjuhën e trupit tonë Pasqyrojmë të tjerët për të krijuar raporte.

Kur ndërveprojmë me të tjerët, shpesh pasqyrojmë gjuhën e trupit të tyre pa e kuptuar fare. Kjo për shkak se pasqyrimi është i natyrshëmgjuha e trupit është e mësuar dhe e natyrshme. Për shembull, kur një fëmijë të lindë, ai natyrisht do të buzëqeshë për t'u lidhur me nënën e tij. Ky është një sinjal biologjik i dërguar për t'u lidhur me nënën për të krijuar një lidhje të menjëhershme.

Më pas, ndërsa fëmija rritet, ata do të fillojnë të marrin përsipër traditat joverbale dhe gojore të familjes. Pra, ka padyshim një argument për traditat joverbale të mësuara dhe natyrore kur merrni parasysh faktet e mësipërme.

Mendimet përfundimtare

Pra, ja ku e keni: gjuha e trupit është e vërtetë. Ne mendojmë kështu, dhe pa të, nuk do të mund të shprehnim se si ndihemi apo kuptojmë të tjerët në një nivel më të thellë.

Shiko gjithashtu: Shpëlarje truri Sinonim

Nëse ende nuk jeni të bindur, a mund të shikoni një komedian në skenë duke bërë fjalët e tij me një çantë mbi kokë? A do të ishte aq qesharake nëse nuk mund ta shihnit fytyrën e tij? Unë nuk mendoj kështu. Kohët e fundit i pyeta një miku humorist, i cili gjithashtu konfirmoi se kjo do të ishte pothuajse e pamundur.

Mund ta gjeni të dobishëm këtë artikull Sa përqindje e komunikimit është gjuha juaj e trupit, pasi do t'ju ndihmojë të kuptoni më shumë rreth analizimit të gjuhës së trupit të të tjerëve.

Faleminderit që gjetët kohë për të lexuar dhe ne vërtet shpresojmë që ju pëlqeu të mësoni më shumë rreth komunikimit joverbal

mënyrë për të ndërtuar raporte dhe për të krijuar një lidhje me të tjerët. Për shembull, nëse dikush është duke buzëqeshur dhe duke tundur kokën, ne mund ta gjejmë veten duke bërë të njëjtën gjë.

Pasqyrimi është një mënyrë nënndërgjegjeshme për të krijuar një lidhje mes njerëzve.

Shiko gjithashtu: Libri më i mirë i gjuhës së trupit (Përtej fjalëve)

Ndihmon të komunikosh se jemi në të njëjtën faqe dhe ndajmë emocione të ngjashme. Duke i kushtuar vëmendje gjuhës së trupit të personit tjetër dhe duke e pasqyruar atë, ne mund të ndërtojmë marrëdhënie më të forta dhe të përmirësojmë aftësitë tona të komunikimit.

Ne reagojmë joverbalisht ndaj stimujve pozitivë dhe negativë.

Kur hasim stimuj pozitivë, si p.sh. një mik i dashur, mund të buzëqeshim gjerësisht ose edhe të kërcejmë lart e poshtë me emocion. Në mënyrë të ngjashme, kur ndeshemi me stimuj negativë, si një situatë frustruese, mund të shtrëngojmë vetullat, të kryqëzojmë krahët në mbrojtje ose të nervozojmë me ankth.

Këto reagime joverbale ndodhin pothuajse instinktivisht dhe shpesh janë më të vërteta se fjalët që themi. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të jemi të vetëdijshëm për shenjat tona joverbale, si dhe ato të shfaqura nga të tjerët, në mënyrë që të kuptojmë plotësisht mesazhet e pashkruara që po komunikohen mes nesh.

Ne përdorim shprehjet e fytyrës për të treguar emocionet.

Shprehjet e fytyrës janë një mënyrë e zakonshme për ne për të komunikuar emocionet tona me të tjerët. Një buzëqeshje mund të tregojë lumturi ose miqësi, ndërsa një vetullat mund të tregojë trishtim ose mosmiratim. Ne përdorim edhe vetullat tona për t'u shprehursurpriza ose shqetësimi, dhe sytë tanë mund të përcjellin një gamë të gjerë emocionesh, nga gëzimi te zemërimi te frika.

Duke vëzhguar shprehjet e fytyrës së dikujt, ne shpesh mund të tregojmë se si ndihen, gjë që mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë mendimet dhe veprimet e tyre. Shprehjet e fytyrës janë një nga format më universale dhe të menjëhershme të komunikimit joverbal dhe më e rëndësishmja.

Ne përdorim gjuhën e trupit për të dërguar mesazhe.

Gjuha e trupit është një mënyrë komunikimi joverbale që ne përdorim për t'u dërguar mesazhe të tjerëve. I referohet mënyrës se si lëvizim, qëndrojmë, gjestet ose shprehim fytyrën kur komunikojmë me të tjerët. Ndonjëherë, gjuha e trupit është edhe më e fuqishme se gjuha e folur, sepse ajo përcjell mendime dhe emocione që janë të vështira për t'u shprehur vetëm me fjalë. Për shembull, kur kryqëzojmë krahët ose shmangim kontaktin me sy, mund të nënkuptojë se ndihemi të mbrojtur ose të pakëndshëm. Nga ana tjetër, kur buzëqeshim ose tundim kokën, kjo mund të tregojë se jemi të interesuar, të lumtur ose dakord me diçka. Duke qenë të vetëdijshëm për gjuhën tonë të trupit dhe duke vëzhguar të tjerët, ne mund ta kuptojmë më mirë mesazhin që komunikohet dhe të sigurohemi që mesazhet tona të vijnë qartë.

Ne përdorim sinjale joverbale për të përmirësuar tonin e zërit dhe gjestet verbale.

Komunikimi joverbal përfshin gjestet, gjuhën e trupit, shprehjet e fytyrës dhe kontaktin me sy. Duke përdorur këto shenja, ne mundemishtoni theksin dhe qartësinë në komunikimin tonë verbal, duke e bërë atë më ndikues dhe tërheqës për audiencën tonë. Për shembull, një folës mund të përdorë gjestet e duarve për të theksuar një pikë ose të ndryshojë tonin e zërit për të përcjellë emocione ose kuptime të ndryshme.

Kontakti me sy mund të ndihmojë gjithashtu në krijimin e besimit dhe lidhjes, duke e bërë dëgjuesin më pranues ndaj mesazhit që transmetohet. Duke përdorur shenja joverbale në lidhje me komunikimin verbal, ne mund të krijojmë një mjet shprehjeje më të nuancuar dhe më efektiv.

Si ta përmirësoni komunikimin tuaj joverbal?

Përmirësimi i aftësive tuaja të komunikimit joverbal mund të rrisë shumë aftësinë tuaj për të përcjellë në mënyrë efektive mesazhin tuaj tek të tjerët. Një mënyrë për t'u përmirësuar është t'i kushtoni vëmendje gjuhës së trupit tuaj, si mbajtja e kontaktit të mirë me sy, qëndrimi i hapur dhe përdorimi i shprehjeve të përshtatshme të fytyrës.

Është gjithashtu e rëndësishme të bëheni më të vetëdijshëm për shenjat joverbale të atyre që ju rrethojnë, si toni i zërit dhe gjestet e tyre dhe të përgjigjeni në mënyrë të përshtatshme. Një tjetër komponent kyç i komunikimit efektiv joverbal është përshtatja e stilit tuaj të komunikimit me audiencën tuaj, si rregullimi i gjesteve ose tonit të zërit që të përputhet me tonin e bisedës ose kulturën e individit me të cilin po komunikoni.

Praktikimi dhe vëmendja ndaj këtyre sjelljeve joverbale në baza të rregullta mund t'ju ndihmojë të bëheni më efektiv.komunikoni dhe përmirësoni marrëdhëniet tuaja personale dhe profesionale.

Në vijim do të hedhim një vështrim në pyetjet më të zakonshme.

Pyetjet e bëra më shpesh

A mund të përdoret gjuha e trupit për të zbuluar mashtrimin?

Gjuha e trupit është një formë shumë e fuqishme komunikimi. shumë e vështirë dhe ndonjëherë e pamundur, është gjëja më e mirë e supozuar pa shumë prova ose mbështetje shkencore kur bëhet fjalë për zbulimin e mashtrimit.

Ka shumë konsiderata të rëndësishme kur bëhet fjalë për leximin e gjuhës së trupit, për shembull: a mund të dalloni mashtrimin, të tregoni nëse dikush ndihet i trishtuar ose të tregoni nëse dikush është i tërhequr nga ju? A munden ekspertët e gjuhës së trupit të lexojnë intervistat e policisë për të parë nëse një person gënjen ose nëse gjithçka që bën është të thotë të vërtetën?

Gjuha e trupit shpesh anashkalohet në komunikim, me vlerësime deri në 66% sipas Chase Hughes, një ekspert kryesor në analizën e sjelljes dhe një pjesë të kanalit YouTube The Behavior Panel.

Misinter of the Misinter excitt done a lot. mbi gjuhën e trupit në dekadat e fundit dhe ekspertët shpesh kthehen në studimin e viteve 1970 të kryer nga Albert Mehrabian. Ai thotë se 93% e asaj që ne komunikojmë me të tjerët është joverbale dhe se fjalët përbëjnë vetëm 7% të saj! Megjithatë,kjo nuk është e vërtetë dhe ne mund ta vërtetojmë këtë shpejt.

Për shembull, nëse jeni ballë për ballë me dikë dhe ai nuk flet gjuhën tuaj, shanset janë që nuk do të jeni në gjendje të komunikoni asgjë thelbësore joverbalisht. Përqindja mund të jetë pak më e lartë.

Chase Hughes, eksperti botëror në sjelljen njerëzore, pohon se 66% e komunikimit është joverbal.

Ekspertët shpesh përdorin teorinë e Albert Mehrabian si të vërtetë, por në realitet, nuk është asgjë më shumë se një teori. Themeli për dikë që citon Mehrabian është i lëkundur. Nëse shihni një ekspert që citon Mehrabian, atëherë duhet të shmangni dëgjimin e tij është këshilla jonë.

Duke thënë se, nëse jeni ende të interesuar të mësoni për gjuhën e trupit, atëherë shikoni

Cila është Teoria e një Leximi Individual të Gjuhës së Trupit?

Ekspertët në gjuhën e trupit thonë se mund të lexojnë se çfarë ndjejnë ose fshehin njerëzit shprehjet e trupit, fjalët dhe lëvizjet e tyre duke vëzhguar. Teoria është se ekspertët e gjuhës së trupit kanë studiuar njerëzit për një kohë mjaft të gjatë për të zbuluar një ndryshim në sjelljen normale të një personi të quajtur një bazë në gjuhën e trupit. Nga ana tjetër, ata mund të përdorin aftësitë e tyre për të treguar nëse dikush po gënjen ose po mashtron.

A mund të dëmtojë dikë leximi i gjuhës së trupit?

Po, disa nga të ashtuquajturat aftësi për të zbuluar gënjeshtrat janë përdorur për të krijuar programe për oficerët e policisë dhe për zbatimin e ligjit dhe janë përdorur nëgjykatat për përzgjedhjen e jurisë.

Por këto teori nuk bazohen në ndonjë provë shkencore. Dëgjimi i këtyre njerëzve që janë trajnuar në artin e analizës së sjelljes mund të çojë në keqinterpretim.

Nuk ka vende me reputacion për të mësuar gjuhën e trupit, pasi ajo nuk mësohet aktualisht në shkolla, kolegje ose universitete.

Thënë kjo, ju ende mund të grumbulloni shumë informacion nga shprehjet e fytyrës ose mënyra e dikujt. Kur mendoni se si të lexoni njerëzit e tjerë, gjëja e parë që mund të dëshironi të provoni është të kuptoni se cila është baza e tyre. Nëse dikush është i mërzitur, por përpiqet të mos e tregojë, për shembull, atëherë gjuha e trupit të tij mund të jetë e mbyllur, por çuditërisht e hapur me fjalët e tij.

Nëse dikush është i relaksuar, ndoshta mund ta dalloni nga mënyra se si po lëviz dhe po flet. Pikërisht kur këto dy gjëra janë jashtë ekuilibrit, do t'ju duhet t'i kushtoni vëmendje fjalëve dhe shprehjeve të tyre të fytyrës pak më shumë. Për të mësuar më shumë rreth linjës bazë të një personi, shikoni këtë artikull këtu.

Çfarë është Konteksti dhe pse duhet ta kuptojmë atë?

Gjëja më e rëndësishme që duhet mbajtur mend për gjuhën e trupit është se ajo është shumë kontekstuale. Kjo do të thotë që i njëjti gjest ose qëndrim mund të nënkuptojë gjëra të ndryshme në kultura të ndryshme apo edhe në situata të ndryshme.

Për shembull, në disa kultura, kontakti me sy konsiderohet të jetë shumë i rëndësishëm,ndërsa në disa të tjera konsiderohet si e vrazhdë.

Kur lexoni dikë për herë të parë, mendoni se ku është, me kë janë dhe çfarë po ndodh rreth tij për të kuptuar mirë kontekstin rreth analizës.

A është gjuha e trupit e vërtetuar shkencërisht?

Disa njerëz besojnë se gjuha e trupit nuk është e vërtetuar shkencërisht sepse është subjekt i saj. Ka pak studime rreth komunikimit joverbal që sugjerojnë se gjuha e trupit është e vërtetuar shkencërisht.

Gjuha e trupit mund të matet përmes eksperimenteve. Dhe më e rëndësishmja, ka shumë gjeste me kuptime të ndryshme nëpër kultura – që do të thotë se ato janë universale!

Nëse doni të vërtetoni se komunikimi joverbal është i vërtetë, thjesht ndezni vetullat ndërsa përshëndetni të tjerët pa përshëndetur. Kjo duhet t'ju tregojë, të paktën në mendjen tuaj, se është një mënyrë shumë reale për të komunikuar joverbalisht.

A është gjuha e trupit gjithmonë e besueshme?

Gjuha e trupit nuk është gjithmonë e besueshme. Njerëzit mund të falsifikojnë gjuhën e trupit për të mashtruar të tjerët për përfitime personale. Është e mundur të përdoret gjuha e trupit për të manipuluar dikë tjetër.

Studimi i komunikimit joverbal, i njohur si shkenca e sjelljes, ka treguar se gjuha e trupit mund të jetë mashtruese ose keqinterpretuar.

Ka shumë arsye pse njerëzit mund të dështojnë të interpretojnë saktë sinjalet e sakta të gjuhës së trupit. Një arsye mund të jetë mungesa e një individiekspozimi dhe përvoja me mënyrën se si gjestet interpretohen nga të tjerët në kulturën në të cilën po komunikojnë.

Një arsye tjetër mund të jetë për shkak të ankthit ose frikës që mund të bëjë që gjestet natyrore të një personi të ndryshojnë nga ajo që ata synojnë të nënkuptojnë (p.sh., personi mund të veprojë me vendosmëri kur ndihet i kërcënuar). Gjuha e trupit nuk është gjithmonë e besueshme sepse mund t'i çojë njerëzit në përshtypje ose përfundime të rreme.

Ju duhet të mësoni të lexoni saktë gjuhën e trupit në mënyrë që të merrni një analizë të besueshme të situatës dhe madje edhe atëherë duhet të merrni parasysh paragjykimet tuaja, gjë që është diçka shumë e vështirë për t'u bërë.

Për të zbuluar se si të lexoni saktë gjuhën e trupit, shikoni këtë postim. debatohet prej vitesh. Disa thonë se është e natyrshme, ndërsa të tjerë besojnë se mësohet. Nëse jeni të interesuar, këtu janë disa nga argumentet për secilën anë.

Argumenti i mësuar thotë se gjuha e trupit mësohet duke vëzhguar njerëzit e tjerë dhe këta njerëz janë në gjendje të interpretojnë kuptimin e lëvizjeve të ndryshme të trupit, sepse i kanë parë ato më parë.

Argumenti natyror thotë se gjuha e trupit është e natyrshme për shkak të mënyrës se si jemi krijuar, me duart dhe sytë tanë që janë afër njëra-tjetrës, duke e bërë më të lehtë të komunikojmë me fjalët.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.