Pse njerëzit përfitojnë nga unë? (Ndryshoni sjelljen e tyre)

Pse njerëzit përfitojnë nga unë? (Ndryshoni sjelljen e tyre)
Elmer Harper

Pra, dikush që ka përfituar nga ju dhe dëshiron që ju të dëshironi të kuptoni pse dhe çfarë të bëni? Në këtë postim, ne gjejmë mënyrat më të mira për të trajtuar këtë problem.

Njerëzit përfitojnë nga të tjerët për shumë arsye. Mund të jetë se ata po përpiqen të marrin diçka prej tyre, si para ose pushtet, ose mund të jetë gjithashtu sepse nuk ndihen sikur kanë besimin për të mbrojtur veten.

Ndonjëherë njerëzit përfitojnë nga të tjerët sepse mendojnë se mund t'i shpëtojnë dhe se personi tjetër nuk do të mbrojë veten. Kjo mund të çojë në një dinamikë jo të shëndetshme në marrëdhënie.

Për të parandaluar që kjo të ndodhë, është e rëndësishme të përpiqeni të krijoni vetëbesim të fortë në mënyrë që të mund të mbroni veten nga ata që mund të përpiqen të përfitojnë prej jush.

Çelësi për këtë është vendosja e kufijve dhe të folurit kur dikush përpiqet të përfitojë prej jush është një mënyrë e shkëlqyer për të pohuar veten dhe për t'u siguruar që nuk përfitoni nëse ndiheni në një vend të sigurt për ta bërë këtë.

8 Arsyet pse njerëzit përdorin të tjerët.

  1. Ju keni shumë besim.
  2. Ju nuk keni ngrihuni për veten tuaj.
  3. Ju nuk vendosni kufij.
  4. Ju nuk thoni "jo" kur duhet.
  5. Ju nuk e kuptoni kur dikush po përfiton prej jush.
  6. Ju nuk jeni mjaftueshëm këmbëngulës.
  7. Ju nuk qëndroni për veten tuajbesimet.
  8. Ju nuk komunikoni qartë.

Çfarë do të thotë kur një person përfiton nga ju?

Mund të nënkuptojë se ata po ju shfrytëzojnë ose po ju përdorin për përfitimin e tyre pa marrë parasysh ndjenjat ose dëshirat tuaja.

Kjo mund të marrë shumë forma, si p.sh. duke përfituar nga bujaria juaj duke kërkuar më shumë se ajo që është e arsyeshme , duke përdorur njohuritë dhe përvojën tuaj për përfitimin e tyre, ose duke ju manipuluar emocionalisht për të marrë atë që duan.

Shiko gjithashtu: Kafshimi i buzëve në gjuhën e trupit (shprehja e fytyrës.)

Si të ndaloj të përfitoj nga?

Hapi i parë për të shmangur përfitimin e është të vendosni kufij dhe t'u përmbaheni atyre. Sigurohuni që të jeni të qartë për atë që do të bëni dhe çfarë nuk do të bëni dhe jini të vendosur kur t'ua komunikoni këto pritshmëri të tjerëve.

Mund të ndihmojë gjithashtu të flisni nëse mendoni se dikush po përpiqet të përfitojë nga ju. Mos kini frikë të thoni jo, edhe nëse kjo mund ta bëjë personin tjetër të pakëndshëm ose të zemëruar. Mundohuni të jeni të vetëdijshëm se si njerëzit ndërveprojnë me ju dhe nëse ata respektojnë kufijtë tuaj. Nëse dikush kalon kufirin, mos hezitoni ta thërrisni atë ose të largoheni nga situata.

Për të mbrojtur veten nga përfitimet, është e rëndësishme të vendosni kufij dhe të mësoni se si të thoni 'jo' kur e nevojshme. Nëse e gjeni veten në një situatë në të cilën dikush po përfiton prej jush, mos hezitoni të flisni për veten tuaj dhe t'i jepni fund marrëdhënies nësee nevojshme.

Si e dini se dikush po përfiton nga ju?

Të dini se kur dikush po përfiton prej jush mund të jetë e vështirë. Zakonisht fillon pak, me kërkesa ose sjellje delikate. Ata mund të fillojnë duke kërkuar një favor aty-këtu, ose mund të përpiqen t'ju manipulojnë për të bërë gjëra që i bëjnë të ndihen më mirë ose që u sjellin dobi në një farë mënyre.

Ndërsa sjellja përparon, mund të bëhet më e dukshme —mund të fillojnë të bëjnë kërkesa të paarsyeshme ose të shfrytëzojnë dobësitë tuaja për të marrë atë që duan.

Në raste të tilla, është e rëndësishme të bëni një hap prapa dhe të vlerësoni situatën në mënyrë objektive; nëse mendoni se diçka nuk ju duket në rregull, besojuni instinkteve tuaja dhe ndërmerrni veprime për të mbrojtur veten.

Komunikimi është kyç—nëse përballeni me personin për sjelljen e tij dhe vendosni kufij për mënyrën se si prisni të trajtoheni, mund t'u japë atyre një kontroll të realitetit dhe t'i ndihmojë të kuptojnë se veprimet e tyre janë të gabuara.

Çfarë lloj përfitimi nga të tjerët?

Një person që përfiton nga të tjerët është zakonisht egoist dhe manipulues. Ata shpesh nuk mendojnë për pasojat që veprimet e tyre do të kenë për njerëzit përreth tyre.

Ata mund të jenë ngacmues ose të përdorin fuqinë e tyre për t'i presionuar njerëzit që të bëjnë gjëra që nuk duan t'i bëjnë. Ata gjithashtu mund të shfrytëzojnë marrëdhëniet duke marrë nga ata që janë më të dobët se vetja.

Një person i tillë mund të mos e kuptojë se ështëduke përfituar nga dikush tjetër, ose ata mund të jenë shumë të vetëdijshëm për atë që po bëjnë dhe e bëjnë atë gjithsesi.

Shiko gjithashtu: 126 fjalë negative që fillojnë me T (me përshkrime)

Përfitimi nga të tjerët mund të krijojë një atmosferë mosbesimi, ankthi dhe frike, prandaj është e rëndësishme t'i dalloni këto sjelljet dhe ndërmerrni hapa për t'i ndaluar ato.

Si e dalloni nëse dikush po ju përdor?

Nëse ndiheni sikur dikush po ju përdor, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje shenjave. Nëse ata rrallë gjejnë kohë për ju ose gjejnë gjithmonë një justifikim për të mos u shoqëruar, kjo mund të jetë një shenjë se ata po ju përdorin.

Nëse ata telefonojnë ose dërgojnë mesazhe vetëm kur kanë nevojë për diçka, si para ose favor, kjo mund të jetë një tjetër shenjë se ata po përfitojnë nga mirësia juaj.

Ia vlen gjithashtu të kujdeseni për njerëzit që nuk marrin kurrë përgjegjësi për ndjenjat e tyre dhe përkundrazi ju fajësojnë për mënyrën se si ndihen.

0>Nëse dikush ju bën presion për të bërë gjëra që ju bëjnë të mos ndiheni rehat ose bën premtime që nuk i zbaton kurrë, të gjitha këto janë shenja që ai person mund të jetë duke ju përdorur.

Si i vendosni një kufi?

Vendosja e kufijve kur dikush po përfiton nga ju mund të jetë i ndërlikuar, por është e rëndësishme ta bëni. Hapi i parë është të identifikoni sjelljen që duhet trajtuar dhe më pas mendoni se si dëshironi të përgjigjeni.

Merrni parasysh se çfarë lloj kufiri duhet të vendosni në mënyrë që të mbroni veten dhe sigurohuni që person tjetëri kupton ato. Komunikoni qartë dhe me vendosmëri se cilat janë pritshmëritë tuaja, në mënyrë që të mos ketë keqkuptime dhe bëjini të ditur personit tjetër se nëse i shpërfill kufijtë tuaj, do të ketë pasoja.

Sigurohuni që t'i përmbaheni kufijve tuaj; nëse nuk e bëni, ai dërgon një mesazh se këta kufij nuk janë të rëndësishëm. Vendosja e kufijve të shëndetshëm do të thotë gjithashtu të jesh i vetëdijshëm për shenjat që dikush mund të përfitojë prej teje dhe të mësosh se si të thuash "jo" kur është e nevojshme.

Mos harroni, vendosja e këtyre kufijve nuk është vetëm një akt i vetë-ruajtjes, por edhe respekti për veten dhe të tjerët.

Mendimet përfundimtare

Kur bëhet fjalë për të kuptuar pse njerëzit përfitojnë prej jush, kjo mund të jetë për shkak se personi është narcisist ose përpiqet të përfitojë nga njerëzit e tjerë që ata ndjehen më të dobët se ata.

Gjithmonë duhet të përpiqeni të përpiqeni për një marrëdhënie të shëndetshme me këdo, por nëse mendoni se po përfitoni nga kjo, është koha për t'i dhënë fund asaj marrëdhënie dhe për të mbrojtur veten.

Ju mund të dëshironi të kontrolloni nxirrni këtë artikull për më shumë informacion Cila është mënyra më e mirë për të mposhtur një narcisist?
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.