Si të përballeni me shmangien (Psikologjia Si të përballeni)

Si të përballeni me shmangien (Psikologjia Si të përballeni)
Elmer Harper

Nëse jeni shmangur ose jeni duke u përjashtuar, mund të pyesni veten se si të merreni me këtë formë të ngacmimit. Nëse ky është rasti, ju keni ardhur në vendin e duhur për ta kuptuar këtë.

Nëse e gjeni veten në një situatë ku ju shmangen, është e rëndësishme të mbani mend se kjo nuk ka të bëjë me ju. Personi që po bën shmangien mund të jetë duke kaluar diçka të vështirë dhe mund të mos ketë aftësinë për t'u marrë me ju në një mënyrë më konstruktive.

Nëse është e mundur, përpiquni të shpërqendroheni nga arsyeja pse ata po ju shmangin. Nëse ata vazhdojnë t'ju shmangin, mund të jetë më mirë të qëndroni larg tyre pasi nuk ia vlen koha, energjia ose procesi i mendimit tuaj. Mos harroni se nuk mund të kontrolloni se si ndihet dikush tjetër, por mund të kontrolloni se si reagoni ndaj situatës.

Ka shumë mjete dhe teknika që mund të përdorni për të ndihmuar në ndërtimin e shëndetit tuaj mendor për të kapërcyer ostracizmin. Në vazhdim do t'i hedhim një vështrim 6 mënyrave se si mund të ecni përpara emocionalisht.

 1. Përpiquni të kuptoni pse ju shmangën.
 2. Flisni me personin që ju shmangu.
 3. Injoroni situatën dhe vazhdoni.
 4. Injoroni situatën dhe vazhdoni.
 5. . 5> Bashkohuni në një grup të ri.
 6. Mos lejoni që ata ta shohin atë që ju shqetëson.

Përpiquni të kuptoni pse jeni shmangur.

Nëse e gjeni veten në një situatë ku ndiheni sikurju jeni shmangur, mund të jetë e vështirë të kuptosh pse. Ndonjëherë njerëzit ngurrojnë të japin një arsye të qartë pse nuk duan të flasin me ju ose të jenë rreth jush. Nëse po përpiqeni të kuptoni pse ju shmangën, këtu janë disa gjëra që duhet të mbani parasysh:

 • Mund të jetë se personi që ju shmangu po kalon diçka të vështirë vetë dhe nuk ka aftësinë të merret me problemet tuaja gjithashtu.
 • Mund të ketë një keqkuptim mes jush që ka bërë që thjesht të largohesha nga ju. për çfarëdo arsye.

Çfarëdo që të jetë arsyeja, është e rëndësishme të mos e merrni atë personalisht. Mund të jetë e dobishme të përpiqeni dhe të flisni me personin që ju shmangu për të parë nëse ka një mënyrë për ta zgjidhur problemin. Megjithatë, nëse kjo nuk është e mundur ose nëse personi refuzon të flasë me ju, atëherë është më mirë të vazhdoni dhe të përqendroheni te njerëzit në jetën tuaj që duan të jenë rreth jush.

Flisni me personin që ju ka shmangur.

Nëse jeni shmangur nga dikush, mund të jetë një përvojë konfuze dhe lënduese. Por ka mënyra për ta trajtuar atë që mund t'ju ndihmojnë të ndiheni më mirë.

Përpiquni të kuptoni pse personi ju shmangu. Mund të ndodhë që ata të kenë keqkuptuar diçka që keni thënë ose keni bërë. Ose, ata mund të kenë problemet e tyre që nuk kanë të bëjnë fare me ju. Nëse mund të flisni me personin që ju shmangu, përpiquni të gjenizbuloni se çfarë ka ndodhur.

Nëse personi nuk do të flasë me ju, ose nëse nuk mund ta kuptoni pse ju shmangu, përpiquni të mos e merrni personalisht. Mos harroni se nuk ka të bëjë me ju dhe se personi që ju shmangu po humbet një miqësi të madhe.

Përqëndrohuni te njerëzit e tjerë në jetën tuaj që duan të jenë miq me ju. Kaloni kohë me ta dhe tregojini se sa shumë i vlerësoni. Dhe mos harroni ta trajtoni veten mirë gjithashtu!

Injoroni situatën dhe vazhdoni përpara.

Nëse e gjeni veten në një situatë ku ju shmangen, gjëja më e mirë që mund të bëni është të përpiqesh ta shpërfillësh dhe të ecësh përpara. Mund të jetë e vështirë të jesh pranë njerëzve që po të përjashtojnë qëllimisht, por është e rëndësishme të mbani mend se është problemi i tyre, jo i juaji. Nëse mundeni, gjeni njerëz të tjerë me të cilët mund të kaloni kohë dhe përqendrohuni të shijoni shoqërinë tuaj. përfundimisht, njerëzit që po ju shmangen do të mërziten dhe do të heqin dorë.

Përballuni me grupin që ju shmangu.

Nëse ndiheni të shmangur nga një grup njerëzish, mund të jetë e vështirë të dinë si ta trajtojnë situatën. Së pari, përpiquni të vlerësoni pse ata mund t'ju shmangin. Mund të jetë diçka që keni thënë ose keni bërë, ose mund të jetë pa asnjë arsye. Nëse mendoni se mund të jetë për shkak të diçkaje që keni bërë, provoni t'u kërkoni falje atyre. Nëse kjo nuk funksionon, ose nëse nuk jeni i sigurt se cila është arsyeja, provoni të flisni me një nga njerëzit në grup që nuk ju shmanget.Ata mund të jenë në gjendje t'ju japin një pasqyrë të asaj që po ndodh. Së fundi, përpiquni më të mirën për të ecur përpara dhe përqendrohuni te njerëzit dhe grupet e tjera që duan t'ju përfshijnë ju vleni më shumë për të tjerët sesa njerëzit që ju largojnë.

Kufizoni kohën tuaj me ta.

Nëse ndiheni të larguar nga dikush, është e rëndësishme të kufizoni kohën tuaj me të. Kjo nuk do të thotë që ju duhet t'i hiqni plotësisht nga jeta juaj, por përpiquni të kaloni më pak kohë rreth tyre. Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se njerëzit mund të ndryshojnë, prandaj mos i fshini plotësisht. Merrni pak kohë për veten tuaj dhe përqendrohuni te njerëzit që ju bëjnë të ndiheni mirë. Mbani mend se ata nuk duan t'ju shohin në fund të fundit duke mos qenë pranë jush ua ka hequr fuqinë.

Bashkohuni me një grup të ri.

Bashkimi në një grup të ri ose takimi me njerëz të rinj mund të jetë mënyra e përsosur për të kapërcyer këdo ose grupe njerëzish që po ju shmangin. Ju mund të bëni miq të rinj dhe të keni atë ndjenjën e përkatësisë që meritoni. Duke ndërtuar vetëbesimin tuaj.

Mos lejoni që ta shohin atë që ju shqetëson. Si të trajtoni të qenit i larguar

Nëse dikush ju injoron qëllimisht ose ju përjashton nga një grup, mund të jetë lënduese. Por mos lejoni që t'ju arrijë. Këtu janë disa mënyra për t'u marrë me shmangien:

 • Pranoni se ju dhemb. Është normale të ndihesh i lënduar dhe i refuzuar kur shpërfillesh qëllimisht. Lejojeni veten të ndjeni dhimbjen për pak kohë.
 • Flisnidikujt në lidhje me të. Flisni me një mik, anëtar të familjes, terapist ose këdo tjetër që do të dëgjojë dhe kuptojë. Të folurit për atë që po ndodh mund t'ju ndihmojë të përpunoni ndjenjat tuaja dhe të filloni të ecni përpara.
 • Mos e merrni personalisht. Mos harroni se personi që po ju injoron ka të ngjarë të kalojë problemet e veta. Ata mund të kenë të bëjnë me pasiguri, xhelozi ose diçka tjetër krejtësisht.
 • Fokusohuni në jetën tuaj. Mos lejoni që personi që po ju injoron të zërë shumë hapësirë ​​në kokën tuaj. Në vend të kësaj, përqendrohuni te jeta juaj dhe te njerëzit që duan të kalojnë kohë me ju.
 • Lëreni çdo zemërim ose pakënaqësi që ndjeni. Mbajtja e zemërimit vetëm sa do t'ju bëjë të ndiheni më keq. Përpiquni të hiqni dorë nga çdo ndjenjë negative dhe përqendrohuni në shijimin e jetës tuaj pavarësisht pengesave.

A është më e keqja të të shmanget një anëtar i familjes sesa një mik?

Ka lloje të ndryshme marrëdhëniesh në jetën tonë dhe secila është e rëndësishme në mënyrën e vet. Anëtarët e familjes janë njerëzit me të cilët kemi lidhje gjaku dhe miqtë janë njerëzit me të cilët zgjedhim të jemi afër. Të dyja llojet e marrëdhënieve mund të kenë një ndikim të madh në jetën tonë.

Të shmangesh nga një anëtar i familjes mund të jetë shumë lënduese. Familja supozohet të jetë grupi i njerëzve që na duan dhe na mbështesin pa marrë parasysh çfarë. Kur një anëtar i familjes na shmanget, duket sikur po na refuzon plotësisht. Kjo mund të jetë veçanërisht e vështirë nëse nuk e kemishumë anëtarë të tjerë të ngushtë të familjes.

Shiko gjithashtu: Sarkazma vs Sardonic (Kuptoni ndryshimin)

Të shmangesh nga një mik mund të jetë gjithashtu e dhimbshme, por në një mënyrë tjetër. Miqësitë janë marrëdhënie vullnetare, kështu që kur një mik na shmanget, ndihet sikur ata po zgjedhin të na refuzojnë. Kjo mund të jetë konfuze dhe zhgënjyese, veçanërisht nëse mendojmë se miqësia ishte e fortë.

Të shmangesh nga një anëtar i familjes dhe të shmangesh nga një mik mund të jenë përvoja të vështira. Në disa mënyra, mund të jetë më keq të shmangemi nga një anëtar i familjes, sepse marrëdhënia jonë supozohet të bazohet në dashuri dhe mbështetje. Por në mënyra të tjera, mund të jetë më keq të shmangemi nga një mik, sepse ai refuzim është vullnetar.

Çfarë do të thotë kur i shmangemi të tjerëve ose na shmangen?

Kur i shmangemi dikujt, ne qëllimisht e injorojmë ose e përjashtojmë nga aktivitetet shoqërore. Kjo mund të jetë lënduese dhe refuzimi mund të sinjalizojë vetëbesim të ulët. Ne mund ta bëjmë këtë qëllimisht ose të jemi të pavëmendshëm ndaj dëmit që po shkaktojmë. Dhembshuria dhe ftesat për të marrë pjesë mund të vërtetojnë të tjerët dhe t'i ndihmojnë ata të përballen me abuzimin ose ngacmimin.

Çfarë është trajtimi i heshtur?

“Trajtimi i heshtur” është një lloj ngacmimi. Është kur dikush komunikon me dikë tjetër duke e injoruar atë. Kjo mund ta bëjë personin që injorohet të ndihet i padukshëm dhe sikur nuk ka rëndësi. Trajtimi i heshtur shpesh përdoret si një mënyrë për të kontrolluar ose ndëshkuar dikë. Mund të ndodhë në çdo marrëdhënie, por është e zakonshme nëmarrëdhëniet familjare, miqësitë dhe në punë. Nëse jeni objektivi i trajtimit të heshtur, mund të jetë e vështirë të dini se çfarë të bëni. Gjëja më e mirë për të bërë është të përpiqeni të komunikoni me personin që po ju injoron. Kjo mund të jetë e vështirë, por është e rëndësishme të mbani mend se ju meritoni të trajtoheni me respekt.

A është manipulim i trajtimit të heshtur?

Trajtimi i heshtur është një formë manipulimi. Është një mënyrë për të kontrolluar një person tjetër duke penguar komunikimin. Personi që hesht është në një pozicion pushteti dhe mund të përdorë heshtjen për të lënduar ose ndëshkuar personin tjetër. Heshtja mund të përdoret gjithashtu si një formë abuzimi, veçanërisht në vendin e punës. Kur dikush shpërfillet ose përjashtohet, mund të jetë shumë lënduese. Trajtimi i heshtur është një taktikë manipuluese që duhet shmangur.

si ta trajtoni shmangien nga familja

Nëse jeni të shmangur nga familja juaj, mund të jetë një përvojë e vështirë dhe e dhimbshme. Këtu janë disa këshilla se si të merreni me shmangien nga familja juaj:

 • Pranoni ndjenjat tuaja. Është normale të ndihesh i lënduar, i refuzuar dhe i vetëm kur je i larguar nga familja. Lejojini vetes të pikëlloni humbjen e marrëdhënies tuaj me ta.
 • Mundohuni te marrëdhëniet tuaja të tjera. Kontaktoni miqtë tuaj dhe njerëzit e tjerë të dashur për mbështetje gjatë kësaj kohe të vështirë.
 • Kërkoni ndihmë profesionale. Nëse jeni duke luftuar për të përballuar shmangien nga familja juaj,biseda me një terapist mund të jetë e dobishme.
 • Përqëndrohuni në kujdesin për veten. Kujdesi për veten është i rëndësishëm kur po kaloni një periudhë të vështirë. Sigurohuni që të hani shëndetshëm, të ushtroheni, të flini mjaftueshëm dhe të bëni gjëra që ju bëjnë të lumtur.
 • Mos e humbni shpresën. Vetëm për shkak se familja juaj ju ka shmangur, nuk do të thotë se gjërat nuk mund të përmirësohen në të ardhmen. Nëse doni të pajtoheni, kontaktoni ata dhe tregojini se jeni të gatshëm të punoni për gjërat.

si ta trajtoni shmangien në punë

Mund të jetë e vështirë të përballeni me shmangien në punë, veçanërisht nëse nuk e dini pse po ndodh. Nëse jeni duke u injoruar ose përjashtuar nga kolegët tuaj, përpiquni të qëndroni pozitivë dhe mbani mend se nuk është personale. Mund të ndihmojë të flisni me një mik të besuar ose një anëtar të familjes për atë që po ndodh, në mënyrë që të mund të shfryni ndjenjat tuaja dhe të merrni një mbështetje. Nëse situata po ndikon vërtet në aftësinë tuaj për të bërë punën tuaj, mund të flisni me shefin ose departamentin e burimeve njerëzore për të parë nëse ata mund të ndihmojnë në zgjidhjen e problemit.

Shiko gjithashtu: Gjuha e trupit Shëndeti dhe Social (Kujdes që nuk mund ta rregulloni atë që nuk mund ta shihni)

Mendimet përfundimtare.

Ka shumë mënyra për të përballuar shmangien. Mund të jetë e dhimbshme psikologjikisht dhe të dëmtojë vetëbesimin tuaj, por nëse mund t'i kapërceni ndjenjat lënduese, atëherë mund të kaloni nga refuzimi shoqëror dhe të kuptoni se jeni mjaft të mirë ashtu siç jeni.

Nëse nuk mund ta kuptoni vetë këtë, ne ju rekomandojmë të merrni një këshilltar me vlerë për shkak të ndjenjave të lënduara.Është e rëndësishme të mbani mend se ka gjithmonë një rrugëdalje nga çdo kuti metaforike ku e keni vendosur veten.

Shpresojmë që të keni gjetur përgjigjen e pyetjeve tuaja deri herën tjetër, thuaj i sigurt.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.