Ndarja me një manipulues emocional

Ndarja me një manipulues emocional
Elmer Harper

Nëse jeni në një marrëdhënie me një manipulues emocional, mund të ndjeheni të rraskapitur dhe të rraskapitur. Ju mund të ndiheni sikur po ecni vazhdimisht mbi lëvozhgat e vezëve, duke u përpjekur të shmangni nxitjen e zemërimit ose pakënaqësisë së tyre. Mund të ndiheni sikur nuk jeni më vetvetja dhe se partneri po ju kontrollon dhe manipulon.

Nëse kjo tingëllon si situata juaj, është koha për të marrë masa. Ndarja me një manipulues emocional mund të jetë e vështirë, por ia vlen të rikuperoni jetën tuaj dhe ndjenjën tuaj për veten. Këtu janë disa këshilla për t'ju ndihmuar gjatë procesit:

Jini të vendosur dhe të qartë në vendimin tuaj për t'u ndarë. Mos lini asnjë hapësirë ​​për manipulime ose shtrëngime.

Qëndroni armët tuaja edhe kur partneri juaj përpiqet t'ju fajësojë ose t'ju bëjë të ndiheni fajtor. Ata mund të përpiqen t'ju bindin se po bëni një gabim, ose se nuk mund të jetojnë pa ju, por mos u dorëzoni.

Shmangni një debat të ashpër me partnerin tuaj. Nëse përpiqen t'ju provokojnë, qëndroni të qetë dhe të mbledhur. Kjo do t'u japë atyre vetëm më shumë municion për t'u përdorur kundër jush më vonë.

Bllokojini ata nga të gjitha llogaritë tuaja të mediave sociale dhe ndryshoni numrin tuaj të telefonit. Mos mendoni për asnjë kontakt dhe bëni çmos që t'i largoni nga jeta juaj nëse mundeni.

Ne kemi renditur 7 nga mjetet më të mira që mund të përdorni për të mbrojtur veten kur ndaheni me një manipulues emocional.

7 mënyra për tëMerr përsëri kontrollin nga një manipulues emocional pas një ndarjeje.

 1. Blloko numrin e tyre.
 2. Hiqni miqësinë e tyre në rrjetet sociale.
 3. Injorojini nëse përpiqen të flasin me ju.
 4. Qëndroni atyre kur përpiqen t'ju kontrollojnë. Mos u ndjeni fajtor për ndarjen me ta.
 5. Kërkoni ndihmë profesionale nëse jeni duke luftuar për ta përballuar.

Blloko numrin e tyre.

Mënyra më e mirë për t'u ndarë me një manipulues emocional është të bllokosh numrin e tyre. Kjo do t'i pengojë ata që të jenë në gjendje të kontaktojnë me ju dhe të përpiqen t'ju manipulojnë që të ktheheni së bashku. Është e rëndësishme të jeni të vendosur me vendimin tuaj dhe të mos dorëzoheni para lutjeve ose kërcënimeve të tyre. Mos harroni se ju jeni në kontroll të jetës tuaj dhe nuk keni nevojë për dikë që do të përpiqet t'ju kontrollojë.

Hiqni miqësinë e tyre në rrjetet sociale.

Mund të jetë e vështirë të ndaheni me një manipulues emocional. Ata mund të përpiqen t'ju fajësojnë që të qëndroni me ta, ose t'ju bëjnë të ndiheni sikur jeni ju ai që po bëni diçka të gabuar. Nëse keni vendosur që ndarja është vendimi më i mirë për ju, ka disa gjëra që mund të bëni për ta bërë më të lehtë. Njëra prej tyre është heqja e miqve të tyre në rrjetet sociale. Kjo do t'ju ndihmojë të shmangni shikimin e postimeve të tyre dhe të ndërveproni me ta në çfarëdo mënyre. Është e rëndësishme të mbani mend se ju keni të drejtë t'i jepni fund kësaj dhe asaj marrëdhëniejeju nuk keni pse t'i shpjegoni veten askujt.

Shiko gjithashtu: 92 fjalë negative që fillojnë me N (me përkufizim)

Injoroni ata nëse përpiqen të flasin me ju.

Nëse dikush po përpiqet t'ju manipulojë emocionalisht, është më mirë t'i injoroni. Manipuluesit emocionalë janë shpesh të mirë për t'i bërë njerëzit të ndihen fajtorë ose të turpëruar, dhe ata mund të përpiqen t'i përdorin këto ndjenja për t'ju kontrolluar. Nëse mundeni, përpiquni të distancoheni nga personi ose situata. Kjo mund të mos jetë e lehtë, por është e rëndësishme të mbani mend se ju keni të drejtë të vendosni kufij dhe nuk duhet të duroni këtë lloj trajtimi.

Qëndroni atyre kur përpiqen t'ju kontrollojnë.

Nëse dikush po përpiqet t'ju kontrollojë, është e rëndësishme t'i përballoni. Kjo mund të jetë e vështirë, veçanërisht nëse personi është dikush që ju intereson, por është e rëndësishme të mbani mend se ju keni të drejtë për mendimet dhe ndjenjat tuaja. Nëse dikush po përpiqet vazhdimisht t'ju manipulojë ose kontrollojë, ka të ngjarë që ai të mos jetë vërtet i interesuar për mirëqenien tuaj - kështu që është më mirë t'i jepni fund gjërave.

Vendosni kufij me ta.

Një nga gjërat më të vështira për të bërë në jetë është të ndaheni me dikë që ju intereson. Kur keni të bëni me një manipulues emocional, mund të jetë edhe më e vështirë. Ata mund të përpiqen t'ju kontrollojnë me faj, manipulim apo edhe kërcënime. Është e rëndësishme të vendosni kufij me ta dhe të jeni të vendosur në vendimin tuaj. Shpjegoni se sjellja e tyre nuk është e pranueshme dhe se po ndaheni me tamirë. Nëse ata përpiqen t'ju bindin të qëndroni, mos u dorëzoni. Qëndroni në vendimin tuaj dhe përfundoni marrëdhënien.

Mos u ndjeni në faj për ndarjen me ta.

Nëse jeni takuar me dikë që është një manipulues emocional, mund të keni përjetuar ndjenjën e fajit për ndarjen me të. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se nuk jeni fajtor për sjelljen e tyre manipuluese – dhe ndarja me ta është gjëja më e mirë që mund të bëni për veten tuaj. Manipuluesit emocionalë shpesh do të përpiqen t'ju bëjnë të ndiheni fajtorë në mënyrë që t'ju mbajnë nën kontrollin e tyre, por mos u bini për këtë. Ju meritoni të jeni të lumtur dhe të shëndetshëm në një marrëdhënie, dhe kjo nuk është diçka që mund ta gjeni me një manipulues emocional.

Kërkoni ndihmë profesionale nëse jeni duke luftuar për ta përballuar.

Nëse e gjeni veten duke luftuar për të përballuar një ndarje, mund të jetë e dobishme të kërkoni ndihmë profesionale. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ndiheni sikur jeni duke u manipuluar emocionalisht nga ish-i juaj. Një profesionist mund t'ju ndihmojë të përballeni me ndjenjat tuaja dhe të zhvilloni një mekanizëm të shëndetshëm përballues.

Në vijim do të hedhim një vështrim në disa nga pyetjet më të zakonshme kur ndaheni me një manipulues emocional.

pyetjet e bëra shpesh

Çfarë është manipulimi?

Manipulimi është një taktikë që dikush mund ta përdorë për të marrë atë që dëshiron nga një person tjetër. Një manipulues mund të kërkojë falje ose ta bëjë personin tjetër të ndihet keqpër të marrë atë që duan. Manipulimi përdoret shpesh në marrëdhëniet ku një person ka më shumë fuqi se tjetri. Manipulimi mund të jetë emocional dhe të dëmtojë vetëvlerësimin e personit që manipulohet. Nëse mendoni se jeni duke u manipuluar, flisni me dikë dhe kërkoni ndihmë. Manipulimi nuk është i shëndetshëm dhe nuk është një mënyrë e ndërsjellë për të marrë atë që dëshironi nga një person tjetër.

Çfarë është Manipulimi Emocional?

Manipulimi emocional është një taktikë e përdorur nga manipuluesit për të kontrolluar marrëdhëniet. Një manipulues emocional do të përdorë emocionet tuaja për të marrë atë që duan. Kjo mund të bëhet përmes ndezjes së gazit, fikjes së fajit, luajtjes së viktimës dhe taktikave të tjera manipuluese. Nëse jeni në një lidhje me një manipulues emocional, mund ta gjeni veten të kulluar dhe të manipuluar. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për këto taktika në mënyrë që të mund t'i njihni ato dhe të mbroheni prej tyre.

 • Ndiheni sikur ecni gjithmonë mbi lëvozhgat e vezëve.
 • Ato ju bëjnë të ndiheni fajtorë për gjëra që nuk janë faji juaj.
 • Ju ndiheni sikur nuk jeni mjaftueshëm të kritikuar
 • Ju bëjnë të ndiheni sikur je duke u kritikuar vazhdimisht Të bëjnë të ndihesh sikur je duke u poshtëruar vazhdimisht.
 • Ata përpiqen të kontrollojnë atë që bëni dhe kë shihni.
 • Ata përdorin fëmijët tuaj kundër jush.
 • Ata kërcënojnë se do të lëndojnë veten nëse i lini.

Nëse mendoni se ndonjë nga sa më poshtë ështëNëse ju ndodh, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë ose t'i jepni fund marrëdhënies.

Pse njerëzit manipulojnë të tjerët?

Ka shumë arsye pse njerëzit manipulojnë të tjerët. Ndonjëherë është për të marrë atë që duan, herë të tjera është për të ndjerë kontrollin, dhe ndonjëherë është për shkak se ata kanë vetëbesim të ulët dhe mendojnë se duhet të përulin të tjerët në mënyrë që të ndihen më mirë për veten e tyre. Cilado qoftë arsyeja, manipulimi shpesh përdoret si një mënyrë për të tentuar të marrë pushtetin mbi dikë tjetër dhe mund të jetë i dëmshëm për të dyja palët e përfshira. Nëse jeni në një marrëdhënie me dikë që është manipulues, mund të jetë e vështirë të çliroheni nga kontrolli i tyre. Por është e rëndësishme të mbani mend se ju nuk jeni përgjegjës për lumturinë ose mirëqenien e tyre – vetëm për veten tuaj.

Çfarë janë taktikat e manipulimit?

Taktikat e manipulimit janë mënyra që njerëzit përdorin për të kontrolluar ose influencuar të tjerët. Ata mund ta bëjnë këtë për të marrë atë që duan ose për ta bërë tjetrin të ndihet keq. Taktikat e manipulimit mund të dëmtojnë marrëdhëniet dhe mirëqenien emocionale. Disa taktika manipulimi mund t'ju bëjnë të ndiheni fajtor, të pasigurt ose të turpëruar. Të tjerët mund t'ju bëjnë të ndiheni sikur u detyroheni atyre diçka. Manipulimi mund të jetë i dëmshëm për shëndetin mendor.

 • Gaslighting.
 • Luajtja eviktimë.
 • Fajësimi.
 • Fajtimi.
 • Turpimi.
 • Mbajtja në burim.
 • Kërcënuese.
 • Ndarja>si të ndaheni me një abuzues emocional

  A jeni në një marrëdhënie me një abuzues emocional? Nëse po, mund të ndiheni të frikësuar, të vetmuar dhe të hutuar. Ju mund të pyesni veten se si të ndaheni me një dhunues emocional.

  Shiko gjithashtu: A është egoizëm të largohesh nga familja (Udhëtim për fajin)

  Këtu janë disa këshilla:

  1. Bëni një plan sigurie. Kjo mund të përfshijë marrëveshje me miqtë ose familjen, marrjen e një urdhri ndalimi ose ndryshimin e rutinës tuaj të përditshme.

  2. Jini të përgatitur për mundësinë e dhunës. Abuzuesit emocionalë shpesh bëhen edhe fizikisht abuzues.

  3. Mblidhni prova të abuzimit. Kjo mund të përfshijë mbajtjen e një ditari të incidenteve, ruajtjen e emaileve ose mesazheve me tekst dhe marrjen e fotografive të lëndimeve. Ky dokumentacion mund të jetë i dobishëm nëse ju duhet të shkoni në gjykatë ose të paraqisni një urdhër ndalimi.

  4. Flisni me dikë që mund të ndihmojë. Një terapist, këshilltar, mik ose linjë telefonike mund të ofrojë mbështetje dhe udhëzime.

  5. Kujdesu për veten. Abuzimi emocional mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor dhe fizik. Sigurohuni që të hani ushqime të shëndetshme, të ushtroheni, të flini mjaftueshëm dhe të gjeni mënyra për t'u çlodhur dhe për të përballuar stresin.

  6. Dil prej andej dhe sa më larg që të mundesh prej tyre.

  çfarë ndodh kur ndaheni me një emocionalabuzues

  Ndarja me një dhunues emocional mund të jetë një përvojë shumë e vështirë dhe e dhimbshme. Shpesh, abuzuesit emocionalë do të përpiqen të kontrollojnë dhe manipulojnë partnerët e tyre për t'i mbajtur ata në marrëdhënie. Ata mund të përdorin taktika të tilla si faji, turpi, frika dhe frikësimi për të mos larguar partnerin e tyre. Nëse jeni në një marrëdhënie me një abuzues emocional, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë dhe mbështetje. Ka shumë burime të disponueshme për t'ju ndihmuar të largoheni në mënyrë të sigurt nga një marrëdhënie abuzive, një kërkim i shpejtë në Google do të japë shumë përgjigje.

  çfarë dëshiron vërtet një manipulues emocional?

  Një manipulues emocional është dikush që përpiqet të kontrollojë ose të ndikojë në emocionet e një personi tjetër. Ata mund ta bëjnë këtë për të marrë atë që duan, për të tërhequr vëmendjen ose për t'u ndjerë më mirë me veten e tyre. Ndonjëherë, njerëzit manipulojnë të tjerët pa e kuptuar. Ata mund të mos e kuptojnë se po e bëjnë këtë.

  Mendimet përfundimtare

  Kur bëhet fjalë për ndarjen me një manipulues emocional, ju duhet të thyeni ciklin e njerëzve toksikë manipulues në jetën tuaj. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është t'i mbyllni dhe t'i mbani jashtë, duhet të bëni plane për të lënë marrëdhënien sa më shpejt të jetë e mundur. Në fillim do të ndiheni të pambrojtur, prandaj është e rëndësishme të kërkoni mbështetje emocionale nga dikush jashtë marrëdhënies manipuluese. Shpresojmë që ky postim t'ju ketë dhënë përgjigjenju kam kërkuar gjithashtu mund të dëshironi të lexoni Gaslighting in Relationship Definition (Gjithçka që duhet të dini) për më shumë informacion mbi temën.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.