Narcistët shkatërrojnë atë që nuk mund të kontrollojnë (humbin kontrollin)

Narcistët shkatërrojnë atë që nuk mund të kontrollojnë (humbin kontrollin)
Elmer Harper

Tabela e përmbajtjes

A është e vërtetë që një narcisist do të dëshirojë të shkatërrojë dikë që nuk mund ta kontrollojë? Nëse kjo është pyetja juaj, ju keni ardhur në vendin e duhur! Ne do të hedhim një vështrim se çfarë do të bëjë një narcisist kur nuk mund t'ju kontrollojë dhe si mund t'i kundërshtoni veprimet e tyre.

Narcisistët shpesh shihen si njerëz manipulues që kërkojnë të kontrollojnë dhe shfrytëzojnë të tjerët në mënyrë që të ndihen të fuqishëm. Ata mund të përdorin një sërë taktikash të tilla si nënçmimi, frikësimi dhe zhveshja e fajit për të fituar pushtet mbi viktimat e tyre. Narcistët nuk mund ta durojnë idenë se dikush ka pushtet ose kontroll mbi ta, kështu që ata do të bëjnë gjithçka që duhet për të shkatërruar ata që nuk mund t'i kontrollojnë .

Kjo mund të jetë thellësisht e dëmshme për viktimat e tyre, pasi narcisistët do të përpiqen të minojnë ndjenjën e tyre të vetëvlerësimit dhe t'i largojnë plotësisht nga jeta e tyre. Efektet e abuzimit narcisist mund të zgjasin shumë pasi të ketë përfunduar çdo marrëdhënie dhe mund të kenë ndikime të përjetshme në vetëvlerësimin dhe shëndetin mendor të një individi.

Ka disa mënyra se si mund t'i shmangni këto reagime dhe shenja që mund t'i kushtoni vëmendje nëse mendoni se narcisistët nuk mund t'ju kontrollojnë më.

7 Gjërat kur një narcisist humbet kontrollin mbi ju & Çfarë mund të bëni për t'i kundërshtuar ata.

  1. Përmes manipulimit dhe abuzimit.
  2. Duke luajtur lojëra të mendjes dhe duke krijuar kaos.
  3. Duke frenuar dashurinë dhe dashurinë.
  4. Duke gënjyer dhendezje gazi.
  5. Duke përdorur mediat sociale për të ngacmuar dhe poshtëruar.
  6. Duke izoluar personin nga familja dhe miqtë e tij.
  7. Duke u përpjekur të kontrolloni sjelljen dhe vendimet e tyre.

Nëpërmjet manipulimit dhe abuzimit.

Kur ju e humbni kontrollin mund të jetë shumë e vështirë dhe e dëmtoni plakjen. Ata mund të përpiqen të manipulojnë dhe abuzojnë me ju në mënyrë që të rimarrin kontrollin. Kjo mund të përfshijë ndezjen e gazit ose zhvendosjen e fajit, si dhe abuzimin fizik ose emocional.

Është e rëndësishme të mbani mend se askush nuk ka të drejtë t'ju trajtojë në këtë mënyrë. Nëse e gjeni veten duke u manipuluar dhe abuzuar nga një narcisist, është thelbësore të kërkoni ndihmë nga dikush që e kupton situatën, si p.sh. një profesionist i shëndetit mendor ose mik i ngushtë.

Vendosja e kufijve dhe komunikimi i qartë i nevojave tuaja mund të ndihmojë në krijimin e një ndjenje sigurie dhe respekti në marrëdhënien tuaj me ta. Së fundi, nëse gjithçka tjetër dështon, mund të jetë e nevojshme të largoheni plotësisht nga situata për sigurinë dhe mirëqenien tuaj.

Duke luajtur lojëra mendore dhe duke krijuar kaos.

Kur një narcisist fillon të luajë lojëra mendore dhe të krijojë kaos, mund të jetë një situatë tepër e vështirë për t'u përballur. Ata mund të përpiqen të kontrollojnë bisedën, t'ju nënçmojnë ose manipulojnë, ose të përdorin taktika të tjera për t'ju bërë të ndiheni të pafuqishëm.

Është e rëndësishme të mbani mend se kenifuqinë për të vendosur kufij dhe refuzoni t'i lini ata t'ju kontrollojnë. Mund t'ju duhet të bëni një hap prapa dhe të shkëputeni nga situata në mënyrë që të mbroni veten. Nëse është e nevojshme, kërkoni ndihmë profesionale në mënyrë që të mund të mësoni strategji të shëndetshme përballimi për t'u përballur me këto lloj situatash.

Marrja e kontrollit të jetës suaj është thelbësore për të parandaluar manipulimin e mëtejshëm nga narcisisti.

Duke frenuar dashurinë dhe dashurinë.

Kur një narcisist frenon dashurinë dhe dashurinë, mund të jetë e dhimbshme. Është një akt abuzimi emocional që bën që viktima të ndihet e padenjë dhe e padashur. Narcisti do ta përdorë këtë taktikë për të mbajtur kontrollin mbi viktimën dhe për të përforcuar ndjenjat e tyre të epërsisë.

Për ta kundërshtuar këtë, viktima duhet të përpiqet të përqendrohet tek vetja dhe të praktikojë dashurinë për veten. Ata duhet të kërkojnë miq mbështetës ose anëtarë të familjes që mund të ofrojnë ngushëllim, siguri dhe vërtetim.

Shiko gjithashtu: Gjuha e trupit është reale apo pseudoshkencë? (Komunikim joverbal)

Ata mund të konsiderojnë të shohin një terapist që mund t'i ndihmojë të ndërtojnë vetëvlerësimin e tyre dhe t'u ofrojë udhëzime ndërsa lundrojnë nëpër kohë të vështira. Duke njohur vlerën e tyre dhe duke vendosur kufij me narcisin, ata mund të fillojnë të ecin përpara me besim dhe të gjejnë një mënyrë më të shëndetshme të jetesës.

Duke gënjyer dhe ndezur gazin.

Duke gënjyer dhe ndezur gazin, një narcisist mund të marrë kontrollin mbi ju. Ata mund të përdorin taktika manipulimi si shtrembërimi i së vërtetës,duke ju fajësuar për veprimet e tyre, ose duke ju bindur se ndjenjat tuaja janë të gabuara në mënyrë që të duken më mirë dhe të fitojnë kontrollin.

Gjëja më e mirë për të bërë kur kjo ndodh është të qëndroni të fortë dhe të mos lejoni që ata t'ju shtyjnë. Pranoni atë që po bëjnë dhe mos i lini t'ju bindin se gënjeshtrat e tyre janë të vërteta. Nëse është e mundur, përpiquni të përballeni me narcisistin në lidhje me sjelljen e tyre në një mënyrë të qetë dhe të grumbulluar.

Mund të jetë e vështirë, por duke qëndruar në këmbë për veten tuaj në këtë mënyrë, ju mund të rimerrni kontrollin e situatës dhe të rifitoni autonominë tuaj.

Duke përdorur rrjetet sociale për të ngacmuar dhe poshtëruar.

Kur një narcisist i ngacmoni dhe i përbuzni ato, përdorni mediat sociale. Narcisti mund të përdorë platformën për të përhapur gënjeshtra për ju ose për të bërë komente keqdashëse me qëllim që të lëndojë reputacionin dhe ndjenjat tuaja.

Është e rëndësishme të mbani mend se sado e vështirë të jetë, nuk mund t'i dorëzoheni kërkesave të tyre ose t'i lejoni ata të ju kontrollojnë. Në vend të kësaj, merrni hapa të tillë si bllokimi i narcisistit në të gjitha llogaritë tuaja të mediave sociale, injorimi i mesazheve të tyre dhe raportimi i çdo sjellje abuzive te administratorët e platformës.

Ju gjithashtu mund të kërkoni ndihmë nga një profesionist i shëndetit mendor i cili mund të japë këshilla se si të përballeni më mirë me këtë lloj situate. Është e rëndësishme të mbani mend se nuk jeni vetëm dhe se ka burimenë dispozicion për t'ju ndihmuar në këtë kohë të vështirë.

Duke e izoluar personin nga familja dhe miqtë e tij.

Një narcisist mund të përpiqet t'ju izolojë nga familja dhe miqtë tuaj duke manipuluar situatën në favor të tyre ose duke përdorur taktika më të drejtpërdrejta si abuzimi fizik ose verbal.

Kjo mund t'ju bëjë të ndiheni të pafuqishëm dhe të vetmuar, pa askënd për t'iu drejtuar për ndihmë. Është e rëndësishme të mbani mend se ju keni të drejtë të ngriheni për veten tuaj dhe të kërkoni ndihmë nëse mendoni se jeni duke u manipuluar ose keqtrajtuar.

Mund të kërkoni mbështetje nga familja, miqtë, këshilltarët apo edhe grupet e mbështetjes në internet. Ka gjithashtu shumë burime në internet që mund të ndihmojnë në sigurimin e informacionit se si të mbroheni nga një individ narcisist dhe si të përballeni me pasojat e manipulimit të tij.

Duke u përpjekur të kontrolloni sjelljen dhe vendimet e tyre.

Kur një narcisist përpiqet të kontrollojë sjelljen dhe vendimet tuaja, mund të jetë tepër zhgënjyese dhe dërrmuese. Ata mund të përpiqen t'ju manipulojnë për të bërë atë që duan, ose të përdorin fajin dhe turpin për t'ju bërë të ndiheni sikur nuk keni zgjedhje.

Është e rëndësishme të mbani mend se keni gjithmonë një zgjedhje, edhe nëse narcisi po përpiqet t'ju heqë fuqinë. Mënyra më e mirë për t'u marrë me këtë situatë është të ngriheni për veten tuaj dhe të siguroheni që narcisi të kuptojë se nuk mund t'i kontrollojë vendimet tuaja.

Shiko gjithashtu: Si të fyeni një djalë që ju ka thyer zemrën?

Nëseata vazhdojnë të përpiqen, mund të jetë më mirë të distancoheni prej tyre derisa të kuptojnë se përpjekjet e tyre janë të kota. Kujdesi për veten emocionalisht dhe fizikisht mund t'ju ndihmojë gjithashtu të përballoni stresin e marrëdhënies me një person narcisist.

Në vijim do t'i hedhim një vështrim disa pyetjeve të bëra më shpesh.

Pyetjet e bëra më shpesh.

Pse ju hodhi një narcisist?

Një narcisist mund t'ju refuzojë një sërë arsyesh për një narcisist. Ata mund të jenë mërzitur me ty dhe marrëdhënien e tyre me ty dhe mund të mos ndiejnë më të njëjtin nivel admirimi ose adhurimi si dikur.

Ata gjithashtu mund të përpiqen t'ju ndëshkojnë që nuk silleni në një mënyrë që i pëlqeni ose që nuk u jepni vëmendjen dhe vërtetimin që kërkojnë nga të tjerët.

Narcisti mund të heqë dorë nga dikë ose të shohë se personi e ndjen veten e tij të pavarur për të kërcënuar ose duke e parë atë që e ndjen suksesin e tij. dhe njohin natyrën e tyre të vërtetë. Në fund të fundit, arsyeja pse një narcisist hedh poshtë dikë mund të zbresë në një fakt të thjeshtë: i shërben egos së tyre.

Çfarë duhet të bëni kur një narcisist dëshiron të të shkatërrojë?

Kur një narcisist dëshiron të të shkatërrojë, gjëja më e rëndësishme është të mbrosh veten. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është duke vendosur kufij të shëndetshëm dhe duke i ruajtur ato. Mos u përfshini në debate ose diskutime me narcisistinpasi ato do të përdoren vetëm kundër jush.

Është gjithashtu e rëndësishme të merrni mbështetje nga miqtë dhe familja dhe të kërkoni ndihmë profesionale nëse është e nevojshme. Shmangni reagimin emocional pasi kjo do t'i japë narcisistit më shumë municion. Së fundmi, mos i merrni fjalët e tyre personalisht; nuk ka të bëjë me ju, ka të bëjë me ata dhe nevojën e tyre për kontroll.

Duke marrë këto hapa ju mund të mbroni veten nga dëmi që mund të shkaktojë një narcisist.

Çfarë bën një narcisist kur nuk mund t'ju kontrollojë?

Kur një narcisist nuk mund t'ju kontrollojë, ata shpesh do të përpiqen t'ju manipulojnë dhe të ndezin gazin. Ata mund të përpiqen t'ju bëjnë të dyshoni për veten ose vendimet tuaja duke luajtur lojëra mendore me ju ose duke bërë akuza të rreme.

Ata mund t'ju kërcënojnë ose t'ju shantazhojnë emocionalisht për të arritur rrugën e tyre. Në disa raste, ata mund të përdorin edhe dhunë fizike nëse ndiejnë nevojën për ta bërë këtë. Narcistëve nuk u pëlqen të ndihen të pafuqishëm dhe do të bëjnë përpjekje të mëdha për të rimarrë kontrollin e një situate.

Është e rëndësishme të mbani mend se askush nuk duhet t'i nënshtrohet kurrë këtij lloj trajtimi dhe është e rëndësishme që viktimat e abuzimit narcisist të kërkojnë ndihmë në mënyrë që të mbrohen nga dëmtimet e mëtejshme.

Si ta largoni kontrollin nga një narcisist? është e mundur të bëhet kështu. Hapi i parë është vendosja e kufijvedhe rrinë pas tyre. Sigurohuni që t'i shpjegoni pritshmëritë tuaja në mënyrë të qartë dhe të vendosur dhe mos u tërhiqni nëse narcisti përpiqet t'ju manipulojë ose ju pengon të ndryshoni mendjen tuaj.

Së dyti, përqendrohuni te vetja dhe jepni përparësi nevojave dhe interesave tuaja. Merrni kohë për veten tuaj dhe përqendrohuni në aktivitetet që ju sjellin gëzim dhe kënaqësi.

Më në fund, ndërtoni një sistem mbështetës të miqve dhe familjes që do t'ju ndihmojë të qëndroni të fortë përballë çdo përpjekjeje të narcisit për të rimarrë kontrollin. Me durim, qëndrueshmëri dhe këmbëngulje, është e mundur të largoni kontrollin nga një narcisist, fati i mirë, të qëndroni të fortë dhe të mos luani në duart e tyre.

Çfarë ndodh kur një narcisist humbet një debat me ju?

Kur një narcisist humbet një debat me ju, ata shpesh do të përgjigjen në disa mënyra të ndryshme. Ata mund të përpiqen t'ju manipulojnë ose t'ju nënçmojnë duke u përpjekur t'ju bëjnë të ndiheni keq për situatën, ose mund të përpiqen të shmangin konfrontimin e mëtejshëm duke e lënë situatën fare. Në raste ekstreme, ata mund të bëhen edhe fizikisht agresivë.

Pavarësisht reagimit të tyre, është e rëndësishme të mbani mend se nuk është faji juaj dhe duhet të qëndroni në këmbë dhe të qëndroni të sigurt në veten dhe aftësitë tuaja. Mënyra më e mirë për të trajtuar një person narcisist është të qëndroni të qetë dhe të jeni të vendosur në bindjet tuaja pa u përfshirë në ndonjë argument tjetër. Nëse gjërat bëjnëpërshkallëzohuni, mos hezitoni të largoheni nga situata dhe të kërkoni ndihmë profesionale nëse është e nevojshme.

Por gjëja më e mirë që mund t'i bëni një narcisisti është të largoheni, mos i lini të shfryjë ose të përpiqet t'ju manipulojë. Nëse nuk mund të largoheni, shpërfillini ata, mos u përfshini në lojërat e tyre dhe mbani mend se nuk ka të bëjë me ju, ka të bëjë me ta.

Mendimet përfundimtare

Kur bëhet fjalë për kontrollin e narcisistëve ose fushatën e shpifjes së narcisizmit, shumë gjëra që ndodhin do të jenë jashtë kontrollit tuaj pasi një narcisist reagon kur nuk mund t'ju kontrollojë më. Këshilla jonë më e mirë do të ishte të mbani mend se nuk ka të bëjë me ju, ka të bëjë me ata dhe si ndihen. Kjo është këshilla më e mirë që mund të ofrojmë – hiqni kontrollin prej tyre dhe ata shkërmoqen dhe kalojnë te dikush tjetër. Ju gjithashtu mund ta gjeni këtë artikull interesant Gjërat që thonë narcisistët e fshehtë në një argument.
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.