Çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten nga përpjekjet e narcisistëve që ju lëndojnë.

Çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten nga përpjekjet e narcisistëve që ju lëndojnë.
Elmer Harper

Narcisistët nuk janë të lehtë për t'u përballur. Ata mund të jenë shumë simpatikë dhe t'ju bëjnë të ndiheni sikur kujdesen vërtet për ju. Por thellë, ata janë të interesuar vetëm për veten dhe nevojat e tyre. Nëse tashmë keni një narcisist në jetën tuaj, ka disa gjëra që mund të bëni për të mbrojtur veten nga sjellja e tij ndaj jush.

Nëse eksplorojmë 8 mënyra të mundshme për të mbrojtur veten, ky artikull do të trajtojë sa vijon. Për një përmbledhje të shpejtë, këtu janë disa gjëra që mund të bëni për të mbrojtur veten nga një narcisist që përpiqet t'ju lëndojë.

Hapi i parë është të mësoni të dalloni shenjat e sjelljes narcisiste. Pasi të dini se çfarë të kërkoni, mund ta dalloni më lehtë atë tek vetja dhe tek të tjerët. Kjo do t'ju ndihmojë në të ardhmen kur keni të bëni me njerëz të ndryshëm dhe do t'ju ndihmojë që në radhë të parë të shmangni përfshirjen me një narcisist.

Shiko gjithashtu: Si të ofendoni një person arrogant. (Kthimet)

Megjithatë, nëse tashmë jeni përfshirë me një narcisist, ka ende gjëra që mund të bëni.

Njëra është të vendosni kufij personalë dhe t'u përmbaheni atyre. Kjo do t'ju ndihmojë të mbroheni nga manipulimet dhe lojërat mendore të abuzuesit. Si të vendosni kufij me një narcisist

 • Vendosja e kufijve është një detyrë e vështirë kur keni të bëni me një narcisist. Një kufi i thjeshtë personal është: mos iu drejtoni kundër kundërpërgjigjeve, mos u futni në një gjendje emocionale rreth tyre dhe mbani përgjigjet tuaja ndaj një bisede po ose jo.
 • Një tjetër është qëndërtoni një sistem mbështetës miqsh ose anëtarësh të familjes që mund të ofrojnë stabilitet emocional dhe t'ju ndihmojnë ta shihni situatën më qartë.
 • Së fundi, është e rëndësishme të mbani mend se nuk jeni përgjegjës për sjelljen e narcisistit. Ju lejohet të kujdeseni për veten tuaj. Kjo përfshin mbrojtjen nga dëmtimet e mëtejshme.

8 mënyra për të mbrojtur veten nga një narcisist.

1. Jo çfarë do të thuash.

Kur keni të bëni me një narcisist, është e rëndësishme të dini se çfarë do të thoni përpara se ta thoni atë. Ju dëshironi të jeni në gjendje të qëndroni në kontrollin e vetes ndërsa keni të bëni me një narcisist. Keni zgjedhje të paracaktuara të përgjigjeve në mënyrë që të mos reagoni tepër dhe të mos pendoheni për fjalët tuaja më vonë. Mbani nën kontroll emocionet tuaja kur keni të bëni me një narcisist,

2. Injoro Narcistin.

Narcisistët janë mjeshtër të manipulimit, por ata mund të trajtohen. Sa më shumë që të jetë e mundur, injorojini ata. Një narcisist ushqen energjinë dhe zemërimin tuaj, gjë që i bën ata të rrinë. Nëse reduktoni kontaktin ose heshtni, kjo do t'ua heqë fuqinë e tyre dhe do t'ju japë kohë për t'u rikuperuar.

Mos harroni se narcisistët përpiqen të kontrollojnë vëmendjen tuaj, kur ata kanë vëmendjen tuaj, ata gjithashtu kontrollojnë kohën, emocionet dhe aspekte të tjera të jetës suaj.

“Mënyra më e mirë për të hequr fuqinë e një narcisisti është të ndaloni t'i jepni atyre vëmendjen”. Ndaloni të ushqyeritnarcisist.

Mund të caktoni kohën tuaj kur dëshironi të komunikoni me ta ose të lexoni mesazhe me tekst ose email. Ju nuk jeni në thirrjen e tyre të thirrur. Nëse lexoni një tekst ose email që nuk ju pëlqen, mos u përgjigjni derisa të qetësoheni, mbani mend se ata dinë të shtypin butonat tuaj.

Nëse është e ndjeshme ndaj kohës, përgjigjuni me një të thjeshtë "Unë do t'ju përgjigjem për këtë". Gjithçka ka të bëjë me marrjen e kontrollit të jetës suaj dhe marrjen e pushtetit prej tyre. Mbani mend, ju nuk jeni më viktimë.

Nuk keni nevojë t'u shpjegoni asgjë dhe nëse shkoni në atë rrugë, do të rrëshqasni përsëri në mënyrat tuaja të vjetra.

6. Asnjë kontakt.

Nëse është e mundur mos kontaktoni me narcisin. Nëse thjesht mund të shmangni çdo kontakt.

Nëse mund të shmangni çdo kontakt me një narcisist, kjo është mënyra më e mirë e veprimit. Është e vështirë të mos kesh asnjë kontakt kur personi është anëtar i familjes ose mik i ngushtë, por për këdo tjetër, kjo është plotësisht e realizueshme. Mund t'i bllokoni në të gjitha platformat e mediave sociale dhe të fshini numrin e tyre nga telefoni juaj. Hiqni fuqinë, hiqni fuqinë.

Merrni një plan për t'i hequr plotësisht ato nga jeta juaj. Mos harroni se mund të jetë e vështirë të hiqni dikë nga jeta juaj, pasi ai ka qenë me ju për një kohë të gjatë. Mos u kthe, asnjë kontakt nuk është kontakt.

7. Besoni instinkteve tuaja.

Kur mendoni se diçka nuk shkon me një person, ndoshta është e vërtetë. E para juajpërshtypjet janë të rëndësishme. Ekziston një libër brilant i quajtur Dhurata e frikës për më shumë rreth kësaj teme.

8. Gjurmo çfarë po ndodh realisht.

Vëzhgoni se çfarë po ndodh realisht në jetën tuaj. Ju mund t'i shkruani gjërat dhe të mbani një afat kohor se kur jeni ndjerë i lënduar ose emocional kur një person ju ka shkaktuar ose ka thënë diçka të keqe. Do të filloni të krijoni një pamje të asaj që po ndodh vërtet në jetën tuaj dhe me këtë person.

Për të zbuluar nëse keni të bëni me një narcisist të fshehtë, shikoni këtë artikull.

Pyetje dhe përgjigje të zakonshme.

1. Cilat janë disa shenja që një narcisist mund të përpiqet t'ju lëndojë?

Një narcisist mund të përpiqet t'ju lëndojë nëse shfaq ndonjë nga sjelljet e mëposhtme:

 • Tërheqja e komplimenteve ose përforcimi pozitiv.
 • Bërja e komenteve nënçmuese ose kritike.
 • Duke përjashtuar ju nga ngjarjet ose aktivitetet shoqërore. mentet.
 • Duke nënçmuar interesat ose hobi tuaj.
 • Përpjekja për të kontrolluar sjelljen tuaj.
 • Të bëjnë të ndihesh sikur je inferior ose jo mjaftueshëm i mirë.

Nëse vëreni ndonjë nga sa më sipër gjatë disa javësh ose ditësh, e dini se keni të bëni me një narcisist të mundshëm.

2. Cilat janë disa gjëra që mund të bëni për të mbrojtur veten nga një narcisist?

Disa gjëra që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e vetes nga një narcisistpërfshijnë:

 • Të jesh i vetëdijshëm për shenjat që tregojnë se dikush mund të jetë narcisist, si p.sh. ndjenja e të drejtës, nevoja për admirim të vazhdueshëm dhe mungesa e ndjeshmërisë.
 • Të mos kesh frikë të vendosësh kufij me dikë që shfaq sjellje narcisiste.
 • Të kuptosh se marrëdhënien e tyre nuk mund ta ndryshosh apo ta rregullosh, nëse nuk mund ta ndreqësh dikë tjetër. omed.
 • Vendosja e vetes dhe nevojave tuaja në radhë të parë dhe zgjedhja për të mos toleruar sjelljen narcisiste. Shikoni këtë artikull për më shumë informacion se si të merreni me narcisistët.

3. Cilat janë disa flamuj të kuq për t'u kujdesur nëse mendoni se dikush mund të jetë narcisist?

Shembuj të flamujve të kuq që mund të tregojnë se dikush është narcisist përfshijnë një ndjenjë të fryrë të vetë-rëndësisë, një nevojë për admirim të tepruar, një mungesë ndjeshmërie për të tjerët, një ndjenjë madhështore të së drejtës dhe një preokupim me suksesin dhe fuqinë.

Narcisistët gjithashtu priren të jenë shumë manipulues, duke marrë gjithashtu avantazhe të shumta dhe shfrytëzuese ndaj të tjerëve. Ata gjithashtu mund të zemërohen shpejt dhe të kenë një ego të brishtë, shpesh duke u bërë mbrojtës dhe të sulmuar kur ndihen të kërcënuar.

4. Si mund ta dalloni nëse një narcisist po ju ndez me gaz?

Ka disa mënyra kryesore për të kuptuar nëse një narcisist po ju ndez me gaz. Njëra është nëse rregullisht ju bëjnë të ndiheni sikur jeni të çmendur osereagimi i tepërt ndaj gjërave kur në realitet nuk je.

Tjetër është nëse ata përpiqen të minojnë marrëdhëniet tuaja me njerëzit e tjerë, duke ju bërë të dyshoni për veten dhe instinktet tuaja.

Më në fund, nëse ju gënjejnë vazhdimisht ose shtrembërojnë të vërtetën, ky është një tjetër flamur i kuq që po ju ndezin gazin.

5. Cilat janë disa teknika të zakonshme manipulimi që përdorin narcisistët?

Teknikat e zakonshme të manipulimit që përdorin narcisistët përfshijnë ndezjen me gaz, bombardimin e dashurisë dhe trekëndëshimin. Ndriçimi i gazit është një formë manipulimi psikologjik në të cilin një person ose grup bën që një person ose grup tjetër të dyshojë në mendjen ose perceptimin e tyre.

Shpërthimi i dashurisë është një teknikë në të cilën një narcisist i mbulon një personi me dashuri dhe vëmendje të tepruar për të fituar kontrollin mbi të.

Trekëndëshimi është një taktikë e përdorur nga narcistët për të krijuar një sens xhelozie midis dy njerëzve për të mbajtur nën kontrollin e tyre një sens xhelozie të njerëzve.

Përmbledhje

Narcisistët, sipas përkufizimit, janë narcisistë. Ata kanë një imazh të shtrembëruar për veten, janë madhështorë dhe u mungon empatia për njerëzit e tjerë. Ata gjithashtu kanë një nevojë obsesive për admirim nga të tjerët. Për të mbrojtur veten, duhet së pari të kuptoni narcisin dhe më pas të keni një plan veprimi për ta larguar atë person nga jeta juaj ose për të rimarrë kontrollin mbi veten tuaj. Nëse ju ka pëlqyer leximi i këtij artikulli, ju lutemi shikonitë tjerët këtu.

Shiko gjithashtu: Gjuha e trupit sinjalet e dashurisë femërore (Gjithçka që duhet të dini)Narcist.

Mos i jepni arsye narcisistit që të përdorë sjelljen tuaj kundër jush. Mos u jepni atyre fuqinë për t'ju kontrolluar, mësoni si ta vini nën kontroll gjendjen tuaj emocionale dhe mendore

Të mësoni të kontrolloni gjendjen tuaj emocionale dhe mendore është një proces i vështirë dhe ndonjëherë i dhimbshëm, por shpërblimet ia vlen. Është një lojë pushteti: kush ka kontroll mbi tjetrin, ju apo narcisi? Nëse nuk jeni të kujdesshëm, ata do të fitojnë fuqinë për t'ju kontrolluar. Por nëse mësoni se si të vini nën kontroll gjendjen tuaj emocionale dhe mendore, ata nuk do të kenë asnjë pushtet mbi ju.

4. Gjeni veten.

Gjeni veten përsëri. Ju duhet të zbuloni se kush jeni pa narcisistin përreth. Vendosni disa objektiva të jetës dhe keni sërish një qëllim. Gjeni përsëri vlerat tuaja dhe moralin tuaj.

Narcisi ju ka marrë jetën dhe ia ka dalë mbanë, tani ju duhet ta riktheni atë. Ju duhet të gjeni përsëri veten. YOUTUBE JOUTU
Elmer Harper
Elmer Harper
Jeremy Cruz, i njohur edhe me pseudonimin e tij Elmer Harper, është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast i gjuhës së trupit. Me një sfond në psikologji, Jeremy ka qenë gjithmonë i magjepsur nga gjuha e pashprehur dhe shenjat delikate që rregullojnë ndërveprimet njerëzore. Duke u rritur në një komunitet të larmishëm, ku komunikimi joverbal luajti një rol jetik, kurioziteti i Jeremy-t për gjuhën e trupit filloi që në moshë të re.Pas përfundimit të diplomës në psikologji, Jeremy filloi një udhëtim për të kuptuar ndërlikimet e gjuhës së trupit në kontekste të ndryshme sociale dhe profesionale. Ai mori pjesë në seminare të shumta, seminare dhe programe të specializuara trajnimi për të zotëruar artin e dekodimit të gjesteve, shprehjeve të fytyrës dhe qëndrimeve.Nëpërmjet blogut të tij, Jeremy synon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë për të ndihmuar në përmirësimin e aftësive të tyre të komunikimit dhe për të përmirësuar të kuptuarit e sinjaleve joverbale. Ai mbulon një gamë të gjerë temash, duke përfshirë gjuhën e trupit në marrëdhënie, biznes dhe ndërveprime të përditshme.Stili i shkrimit të Jeremy-t është tërheqës dhe informues, pasi ai ndërthur ekspertizën e tij me shembuj të jetës reale dhe këshilla praktike. Aftësia e tij për të zbërthyer konceptet komplekse në terma lehtësisht të kuptueshëm i fuqizon lexuesit të bëhen komunikues më efektivë, si në mjedise personale ashtu edhe në ato profesionale.Kur nuk shkruan apo hulumton, Jeremy-t i pëlqen të udhëtojë në vende të ndryshmepërjetoni kultura të ndryshme dhe vëzhgoni se si shfaqet gjuha e trupit në shoqëri të ndryshme. Ai beson se të kuptuarit dhe përqafimi i shenjave të ndryshme joverbale mund të nxisë ndjeshmërinë, të forcojë lidhjet dhe të mbushë boshllëqet kulturore.Me angazhimin e tij për të ndihmuar të tjerët të komunikojnë në mënyrë më efektive dhe ekspertizën e tij në gjuhën e trupit, Jeremy Cruz, i njohur ndryshe si Elmer Harper, vazhdon të ndikojë dhe frymëzojë lexuesit në mbarë botën në udhëtimin e tyre drejt zotërimit të gjuhës së pashprehur të ndërveprimit njerëzor.